Vetropark Cerna koji se snabdeva GE turbinama povećaće proizvodnju obnovljive energije u Rumuniji


  • Sedam GE 2,5-103 vetroturbina dodaće 17,5 megavata  čistije energije
  • Kompanija Energia Verde Ventuno je izvođač projekta zahvaljujući kome će biti obezbeđena energija za 7.000 domaćinstava u Rumuniji
  • Ugovor o održavanju, na deset godina, sa garancijom raspoloživosti zasnovanom na proizvodnji vetroparka
  • Finansiranje projekta omogućeno uz pomoć Quercus Assets Selection

BEČ, AUSTRIJA- 4. februar 2013. – Kompanija Energia Verde Ventuno je odabrala sedam 2,5-103 vetroturbina kompanije GE (koji se na njujorškoj berzi kotira kao NYSE:GE)za vetropark Cerna u regionu Tulcea. Krajem godine, kada ovaj vetropark uđe u pogon, ovim projektom će biti obezbeđena energija za 7.000 rumunskih domaćinstava. Kompanija GE je u Beču na sajmu EWEA 2012 objavila uspešnu saradnju koja podrazumeva usluge i nabavku opreme u iznosu od 30 miliona dolara.

„Rumunija ima ogroman potencijal za razvoj energije vetra”, rekао je Mario Kostariol, direktor kompanije Energia Verde Ventuno, koji je razvio grinfild projekat. „Sektor energije vetra će moći da kreira nove poslove i doprinese razvoju ekonomije, posebno u siromašnijim ruralnim delovima zemlje.”

Projekat je sufinansiran od strane Evropske Unije preko Sektora operativnog programa za povećanje ekonomske konkurentnosti (POSCCE), naglašavajući stratešku važnost održive energije u regionu. Projekat je takođe primio projektnu podršku Evropske komercijalne banke i fonda Quercus.

Pored snabdevanja, montaže i puštanja u pogon turbina  uloge u inžinjeringu, nabavci i izgradnji (EPC), GE kao učesnik u projektu je potpisao desetogodišnji sporazum o pružanju kompletne usluge vođenja i odžavanja  (Full Service Agreement) vetroparka u Cerni. Ovaj ugovor uključuje garanciju raspoloživosti zasnovanu na proizvodnji vetroparka, kao i jedinstveni GE monitoring sistem i napredni softver za detekciju anomalija, PulsePOINT.

„Cerna projekat je najnoviji primer našeg nastojanja da podržimo razvoj korišćenja energije vetra u Rumuniji i širom Istočne Evrope”, rekao je Stefan Riter, direktor sektora obnovljive energije u kompaniji GE. „Korišćenje GE vetroturbinа napredne tehnologijе omogućava visoku efikasnost i pouzdanost iznačajno povećavа produktivnost vetroparka za naše korisnike u regionu.”

Revolucionarni proizvod generacije 2,5 nudi visoku efikasnost i pouzdanost za veliki opseg uslova vetra. Ove mašine imaju velike rotore, više tornjeve i veće visine osi rotora nego prethodni modeli što rezultira većom proizvodnjom energije. Turbine koje će se koristiti u Cerni će imati prеčnik rotora od 103 metra kako bi se maksimalno povećala godišnja proizvodnja energije.

Tokom 2012. godine, GE je objavio da su njihove turbine serije 2.x MW premašile 2 gigavata instaliranih kapaciteta širom sveta, što je dovoljno čiste struje da snabde otprilike 1,4 miliona domaćinstava u Evropi. Danas, ove mašine rade u 19 zemalja širom sveta, uključujući i 14 zemalja u Evropi i dostigle su više od 7 miliona sati komercijalnog rada.

Projekat Cerna se razvija zajedno sa sve prisutnijim GE tehnologijama u Rumuniji. GE je obezbedio vetroturbine ukupnog kapaciteta 600 megavata za vetropark Fantanele/Cogealac, najveći evropski onšor projekat vezan za energiju vetra koji proizvodi dovoljno čiste energije da snabde više od milion rumunskih domaćinstava svake godine. Projekat koristi 240 GE turbina od 2,5 megavata, uključujući hiljaditu instaliranu GE turbinu jačine 2,5 megavata. GE tehnologija je prisutna i u drugim vetroparkovima u Rumuniji, među kojima su i Mireasa 2, Silistea 2 i Galbiori.

O kompaniji GE

Kompanija GE (koja se kotira na njujorškoj berzi NYSE: GE) radi na stvaranju rešenja koja su bitna. To su najbolji ljudi i najbolje tehnologije koji se hvataju u koštac sa najtežim izazovima. Pronalaze rešenja u energetici, zdravstvu, kući, transportu, i finansijama. Grade svet, snabdevaju ga energijom, pokreću i leče. Ne samo u mašti, nego u stvarnosti. GE funkcioniše. Za više informacija, posetite Internet stranice kompanije na adresi www.ge.com.

O sektoru GE Power & Water

GE Power & Water korisnicima pruža veliki broj tehnologija za proizvodnju i isporuku energije, kao i tehnologije za obradu vode. Power & Water posluje u svim oblastima energetske industrije, obuhvatajući obnovljive izvore energije kao što su solarna i energija vetra, biogas i alternativna goriva, kao i ugalj, nafta, prirodni gas i nuklearna energija. Razvija napredne tehnologije kako bi rešio kompleksne izazove koji se tiču dostupnosti i kvaliteta vode. Poslovne jedinice u okviru sektora Power & Water su Distribucija snage, Nuklearna Energija, Usluge proizvodnje energije, Obnovljiva energija, Termoenergetski proizvodi i Tehnologije za obradu vode. Sedište kompanije se nalazi u Šenektadiju, savezna država Njujork. Power & Water je najveći sektor u okviru kompanije GE.

Pratite GE Power & Water i sektor obnovljive energije kompanije GE na Twitteru @GE_PowerWater i @GErenewables.

Postavi komentar