Kompanija GE instalirala hiljaditu vetroturbinu iz serije 2.5MW


  • Hiljadita jedinica namenjena je kompaniji ČEZ Rumunija za projekat Fantanele
  • Tehnologija 2.5MW takođe pokreće i najveći američki vetropark, Shepherds Flat
  • Flota je premašila 2 GW ukupnog kapaciteta na globalnom nivou

Toronto, Kanada, 16. oktobar 2012. godine – Kompanija GE (kotirana na njujorškoj berzi NYSE:GE) danas je objavila postavljanje hiljadite vetroturbine napredne tehnologije iz serije 2.5MW. Hiljaditi primerak će biti isporučen kompaniji ČEZ Rumunija za vetropark Fantanele/Cogealac kapaciteta 600MW, koji predstavlja najveću evropsku farmu vetra na kopnu.

Ranije ove godine, kompanija GE objavila je da je njena flota koju čine vetroturbine serije od 2.5MW instalirane širom sveta premašila 2GW snage, što je količina električne energije koja može da snabdeva oko 1,4 miliona evropskih domaćinstava. Danas, ove mašine rade u 19 zemalja širom sveta, obuhvatajući i 14 zemalja u Evropi, i dostigle su više od sedam miliona sati komercijalnog rada.

„Današnje postavljanje hiljadite vetroturbine pokazuje snažno globalno prihvatanje vetroturbina serije 2.5MW“, rekao je Viktor Abejt, potpredsednik odeljenja za obnovljivu energiju kompanije GE. „Nastavićemo da radimo sa svojm klijentima i da ulažemo u novu tehnologiju za iskorišćavanje energije vetra, kako bismo i u budućnosti pokretali svet.“

Kompanija GE isporučila je svoje prve vetroturbine serije 2.5MW za projekat Okeler Bruch (klijent: Windstrom Nord GmbH and Co Okeler Bruch KG) i za projekat Herzfelde (Eilers Windkraft GmbH und Co KG) 2005. godine.

Evolucionarni proizvod serije 2.5MW obuhvata sledeće modele: 2.5-88, 2.5-100, 2.5-103, 2.75-100 i 2.75-103 i svi nude visoku efikasnost i pouzdanost prilikom različitih tipova vetra. Ove mašine imaju veće rotore, više kule i viši centralni deo nego prethodni modeli, zbog čega isporučuju veću količinu električne energije.

Kompanija GE isporučila je 240 vetrenjača serije 2.5MW za prvu i drugu fazu projekta za farmu vetra Fantanele/Cogealac u Dobrudži, u okrugu Konstanca u Rumuniji, koji je jedan od najperspektivnijih regiona u zemlji sa ogromnim vetrovnim potencijalom. Vlasnik projekta, kompanija ČEZ Rumunija, deo je ČEZ Grupe, najvećeg komunalnog preduzeća u Centralnoj Evropi.

„Zadovoljstvo nam je što smo primili hiljaditu vetroturbinu serije 2.5MW, prekretnicu za kompaniju GE i za čitavu industriju“, rekao je Martin Zmelik, direktor kompanije ČEZ Rumunija. Ova tehnologija dokazana je u praksi širom sveta i nudi efikasnost, pouzdanost i proizvodnju koja je neophodna kako bi farma vetra Fantanele/Cogealac bila uspešan i profitabilan poduhvat. Ovo je veoma važan projekat, jer pomaže Rumuniji da ostvari posvećenost standardima EU u cilju povećanja količine obnovljivih izvora energije, uključujući i vetar.“

Pored farme vetra Fantanele, vetroturbine kompanije GE iz serije 2.5MW napajaju i jedan od najvećih svetskih projekata, vetropark Shepherds Flat u Oregonu, od 845MW, koji je pokrenula američka energetska kompanija Caithness Energy. Ovaj vetropark, gde je prvi put upotrebljena tehnologija 2.5MW u Sjedinjenim Američkim Državama, ima kapacitet da snabdeva oko 235.000 američkih domaćinstava električnom energijom.

Pratite poslovanje kompanije GE u domenu obnovljive energije na Tviteru, @gerenewables.

Advertisements

Jedno mišljenje na „Kompanija GE instalirala hiljaditu vetroturbinu iz serije 2.5MW

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s