Šta su – Obnovljivi izvori energije?


Obnovljivi izvori energije (skraćenica engl. RES od engl. Renewable energy sources) nekada označavani i kao trajni energetski izvori predstavljaju energetske resurse koji se koriste za proizvodnju električne energije ili toplotne energije, odnosno svaki koristan rad, a čije rezerve se konstantno ili ciklično obnavljaju.
Sam naziv obnovljivi, kao i trajni, potiče od činjenice da se energija troši u iznosu koji ne premašuje brzinu kojom se stvara u prirodi. Neki put se među obnovljive izvore energije svrstavaju i oni izvori za koje se tvrdi da su rezerve tolike da se mogu eksploatisati milionima godina. Ovo je u suprotnosti sa neobnovljivim izvorima kojima su rezerve procenjene na desetine ili stotine godina, dok je njihovo stvaranje trajalo desetinama miliona godina.

Vrste obnovljivih izvora energije

Sva energija na Zemlji potiče primarno iz tri izvora:

 1. Sunčeva energija potiče od zračenja Sunca. Ono nastaje kao posledica termonuklearne reakcije unutar Sunca koje se ka Zemlji prenosi kao čitav spektar elektromagnetnog zračenja;
 2. Raspad izotopa teških elemenata, nuklearna fisija;
 3. Kretanje planeta – gravitaciona energija, koja se na Zemlji manifestuje kroz energiju plime i oseke.

Solarna energija u širem smislu, se na planeti zemlji manifestuje direktno, kao:

solarna energija, neposredan i najveći izvor energije na Zemlji. Ona stalno obnavlja energiju vodnih snaga, vetra, talasa, toplotnog gradijenta u okeanima i bioenergije kroz fotosintezu.

Sunčeva energija je prisutna i indirektno, kroz više vidova energija:

 • hidroenergija, pod kojom se obično podrazumeva samo energija vodotokova (tj. energija reka) pošto su energija glečera i energija morskih struja u ovom trenutku neisplative i tehnički zahtevne za korišćenje. Energija plime i oseke ne spada u ovaj oblik.
 • eolska energija ili energija vetra potiče od kinetičke energije vazdušnih masa;
 • energija talasa, obično se navodi zasebno, jer originalno potiče od energije vetra;
 • toplotna energija hidrosfere, tj. toplota mora potiče od termalnog gradijenta u morima i okeanima;
 • energija biosfere, energija nastala fotosintezom, tj. energija biomase, biogasa i uopšte biogoriva).

Energija Sunca je takođe akumulirana u fosilnim gorivima u obliku hemijske energije u ostacima biomase, u ugljevima, tresetu, nafti, prirodnom gasu, škriljcima itd. To je neobnovljiv izvor energije.

Raspad izotopa (nuklearna fisija), može biti:

 • u unutrašnjosti Zemlje – manifestuje se kao geotermalna energija
 • veštački izazvan – nuklearna energija u užem smislu. Ova energije je suštinski neobnovljiv izvor energije, ali se prema nekim gledištima i on može svrstatu u obnovljive.

Trenutno u svetu oko 13% potrošnje primarne energije potiče od obnovljivih izvora mada su tehnološki kapaciteti značajno veći.

Nasuprot obnovljivim izvorima su neobnovljivi izvori energije. Oni bi se mogli definisati kao izvori za čije rezerve se očekuje da će biti iscrpljene za maksimalno nekoliko stotina godina, a čije bi obnavljanje trajalo višestruko duže.

Jedan vid transformisane solarne energije je i hemijska energija fosilnih goriva, koja su, suštinski, samo transformisana biomasa. Međutim, ovakav izvor energije, koji je nastao dejstvom sunčeve energije pre dužeg vremenskog perioda, ne spadaju obnovljive, već spada u neobnovljive izvore energije, dok nuklearnu energiju neki ubrajaju u obnovljive, a neki u neobnovljive energetske

http://en.wikipedia.org/wiki/Renewable_energy_source

http://www.ren21.net/pdf/RE2007_Global_Status_Report.pdf

http://www.iea.org/textbase/papers/2006/renewable_factsheet.pdf

Advertisements

Jedno mišljenje na „Šta su – Obnovljivi izvori energije?

 1. i biomasa spada u obnovljive, iako je to vise akadamske rapsrava i gadjanje teorijama. Ali, po jednoj teoriji, koju sumari veoma vole, ako se sumama pazljivo gazduje tako da se sece i iskoriscava onoliko koliko se zatim zasadi i ako se zracuna prirast godisnji koji treba da bude jednak ili veci od potrosnje, onda se radi o obnovljivom izvoru

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s