GE proizveo stotu mobilnu aeroderivativnu jedinicu


  • Stota aeroderivativna gasna jedinica TM2500 proizvedena je u proizvodnoj jedinici kompanije GE u Mađarskoj
  • Tehnologija zadovoljava sve veću potrebu u svetu za efikasnom proizvodnjom struje
  • Bogata istorija proizvodnje mobilnih jedinica kad god i gde god je potrebno

Budimpešta, Mađarska, 20. septembar 2012. godine – Kompanija GE (koja se kotira na njujorškoj berzi NYSE:GE) danas je proslavila proizvodnju svoje stote mobilne aeroderivativne gasne jedinice TM2500, što predstavlja značajnu prekretnicu u pružanju brze, fleksibilne i pouzdane proizvodnje električne energije, bilo gde i bilo kada.

U industriji su poznate kao „elektrane na točkovima“, a kompanija GE proizvodi elektrane TM2500 nešto više od deset godina. Stota jedinica je proizvedena u proizvodnoj jedinici kompanije GE u mestu Veresegyház, u Mađarskoj, što je jedna od dve lokacije na kojima kompanija GE proizvodi TM2500 setove. Druga lokacija je proizvodni objekat koji se nalazi blizu Hjustona u Teksasu.

„Brz, efikasan i pouzdan izvor električne energije- to su odlike jedinice TM2500, i danas slavimo važnu prekretnicu jer ovi proizvodi ispunjavaju zahteve kupaca za brzom, privremenom ili stalnom proizvodnjom električne energije“, rekao je Deril Vilson, predsednik odseka za aeroderivative gasne turbine u kompaniji GE, koji se obratio na konferenciji koju je organizovala kompanija GE .

„Danas, potrošači u 22 zemlje koriste prednosti elektrana TM2500 za potrebe privremene i stalne proizvodnje električne energije“, rekao je Vilson. „Ova jedinica, jedna od 16 proizvedenih u ovom objektu u Mađarskoj, pridružiće se rastućoj floti koja je pogodna za pružanje dodatne energije stalnim izvorima električne energije ili za proizvodnju rezervne električne energije u slučaju prirodnih nepogoda, kada se neka elektrana pokvari ili tokom redovnog servisa opreme. Ona takođe može igrati važnu ulogu da pomogne klijentima da prevaziđu problem ograničenja proizvodnje, kao što je manjak hidroelektrana.“

TM2500 aero derivativna gasna turbina ima bogatu istoriju. To je prenosiva verzija LM2500 aero derivativne gasne turbine, koja je bila okosnica svetske flote od kad je proizvedena 1969. godine. Današnja najnovija verzija, TM2500+, unapređena je 2010. godine kako bi pružila veću izlaznu snagu, u kompaktnijem obliku – staje u dva šlepera, umesto četiri – sa poboljšanim unutrašnjim vezama dizajniranim za bržu instalaciju i podešavanje. Može da proizvede do 31 MW električne energije za samo nekoliko dana, zbog svojih jedinstvenih mogućnosti za transport vazdušnim putem, brodom ili drumskim saobraćajem.

Električna jedinica TM2500+ nudi mogućnost korišćenja više vrsta goriva, pa tako može da funkcioniše bilo pomoću prirodnog gasa ili destilovanih tečnih goriva i lako prelazi na rad sa 50 Hz na 60 Hz. Može da dostigne punu proizvodnu snagu za manje od 10 minuta i može da smanji emisiju azotnog oksida (NOx) do 25 ppm kada se ubrizga voda. Kada radi na prirodni gas pri uslovima po ISO standardu, elektrana TM2500+ postiže efikasnost od 37 odsto na 60 Hz i 35 odsto na 50 Hz uz ubrizgavanje vode za kontrolu NOx.

Unapređena elektrana TM2500+ nedavno je dobila priznanje ecomagination™-qualification zbog svoje sposobnosti da pomogne u napajanju gradova i industrija tokom ekoloških, ekonomskih i energetskih kriza koje zahtevaju hitne potrebe za proizvodnjom električne energije. Jedinica TM2500+ pruža klijentima bržu i fleksibilniju proizvodnju električne energije, kombinujući visoku efikasnost, nižu potrošnju goriva i fleksibilnost pri izboru goriva, zajedno sa nižom emisijom gasova u oba segmenta(i 50 Hz i 60 Hz). Projekat ecomagination predstavlja posvećenost kompanije GE u pružanju inovativnih rešenja koja povećavaju iskoristivost resursa, efikasnost elektrana i pomažu da svet bolje funkcioniše.

„Jedinica TM2500+ je ključni član nedavno predstavljenog portfolija PowerXpand™ kompanije GE, koji predstavlja nekoliko tehnologija kompanije GE namenjenih kupcima koji žele da reše problem privremenih potreba za električnom energijom ili pak traže stalni izvor električne energije u vanrednim situacijama“, dodao je Vilson. „Naš sve veći portfolio PowerXpand takođe uključuje i set generatora motora za benzin Jenbacher J320 i set generatora motora V250/V228 za dizel – što omogućava kompaniji GE da isporuči brza i pouzdana rešenja za proizvodnju električne energije, kad god i gde god je to potrebno.“

Nedavni projekat u Grčkoj pokazuje kako jedinica TM2500+ radi na tome da reši problem potrebe za brzom proizvodnjom energije širom sveta. Grčka kompanija EXPO System Power kupila je set gasnih turbina TM2500+ za period vršnog opterećenja na Rodosu u Grčkoj tokom leta. Set TM2500+ je pušten u pogon na Rodosu u roku od 11 dana i odmah je bio spreman da obezbedi brz, stalni izvor energije.

Pored toga, kompanija GE isporučila je svoju TM2500+ tehnologiju za dva projekta koji su pomogli Boliviji da zadovolji trenutnu potrebu za dodatnom električnom energijom. Dve elektrane nalaze se u blizini mesta Santa Kruza i La Paz i vlasnik je javna kompanija Empresa Electrica Valle Hermoso, a mogu da proizvedu 24 MW snage za samo 85 dana. Na ovim projektima je prvi put instalirana tehnologija TM2500+ kompanije GE u Latinskoj Americi.

Inovativna rešenja kompanije GE za proizvodnju električne energije, koja se kreću od 100 kilovata do 100 mega vata, nude industrijama i zajednicama širom sveta, sposobnost da pouzdano i efikasno proizvode električnu energiju koristeći različite vrste goriva kako bi obezbedili veću energetsku sigurnost i nižu emisiju izduvnih gasova. Portfolio kompanija GE uključuje aeroderivative gasne turbine, Jenbacher and Waukesha gasne motore i  rešenja za toplotni otpad.

O kompaniji GE

Kompanija GE (koja se kotira na njujorškoj berzi NYSE: GE) radi na stvaranju rešenja koja su bitna. To su najbolji ljudi i najbolje tehnologije koji se hvataju u koštac sa najtežim izazovima. Pronalaze rešenja u energetici, zdravstvu, kući, transportu, i finansijama. Grade svet, snabdevaju ga energijom, pokreću i leče. Ne samo u mašti, nego u stvarnosti. GE funkcioniše. Za više informacija, posetite Internet stranice kompanije na adresi www.ge.com.

O GE Power & Water

GE Power & Water obezbeđuje korisnicima širok spektar tehnologija za proizvodnju i isporuku električne energije, kao i tehnologiju za tretiranje voda kako bi delovali efikasno na lokalnom nivou. Power & Water posluje u svim oblastima energetike, uključujući i obnovljive izvore energije kao što su vetar i sunce; biogas i alternativna goriva; ugalj, nafta, prirodni gas i nuklearna energija. U okviru svog poslovanja takođe razvijaju i napredne tehnologije kako bi pomogli u rešavanju najsloženijih izazova koji se tiču dostupnosti i kvaliteta vode. Brojni proizvodi su priznati u okviru projekta ekomaginacija, koji predstavlja posvećenost kompanije GE u pružanju inovativnih rešenja koja povećavaju iskoristivost resursa, efikasnost proizvoda i pomažu da svet bolje funkcioniše. Power & Water obuhvata sedam poslovnih domena: Aeroderivative gasne turbine; Benzinski motori; Nuklearna energija; Usluge proizvodnje električne energije; Obnovljiva energija; Proizvodi za termoregulaciju i Tehnologije za obradu vode. Sa sedištem u saveznoj državi Njujork, Power & Water je najveća industrijska jedinica kompanije GE.

Pratite GE Energy na mreži Twitter @GE_Energy.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s