Male hidroelektrane – MHE


Orijentacija na korišćenje malih hidropotencijala zahteva de se prilikom razrade dugoročne razvojne politike utvrde raspoložive energetske mogućnosti malih vodotoka, ali bez izrade odgovarajuće teh. dokumentacije to je nesagledivo. Neki autori tvrde da mali energetski potencijali iznose 5-7%, a drugi oko 10% ukupnog energetskog potencijala zemlje. Te se procene stalno menjaju i zavise od toga kako definišemo gornju instalisanu snagu MHE.

Danas u SCG funkcioniše 46 MHE, od toga 39 u Srbiji. Ukupna instalisana snaga je 57MW (od toga 49MW u Srbiji). Kao poređenje može se iskoristiti podatak da je ukupna instalisana snaga HE u SRJ iznosi 3506MW.

U Srbiji je gotovo sasvim neiskorišćen potencijal malih HE snage do 10 MW. Postoji katastar ovih HE sa obrađenim osnovnim tehničkim parametrima, koji obuhvata oko 850 objekata, ukupne snage od oko 500 MW i godišnje proizvodnje od 1500 GWh.

Smatra se da bi u Jugoslaviji MHE mogle imati instalisanu snagu do 650MW.

POJAM I DEFINICIJA MHE

U literaturi se mogu naći razni podaci o tome kako definisati MHE. Gotovo se ne može naići na dve zemlje sa identičnom podelom.
Osnovni parametri, koje bi trebalo koristiti u klasifikaciji MHE jesu:

 • instalisana snaga agregata
 • vrsta agregata u odnosu na turbinu i način rada
 • broj obrtaja
 • način rada u odnosu na opšti energetski sistem
 • instalisani pad, itd.

Prema snazi turbine imamo podelu na mikro turbine snage do 100kW, mini turbine snage do 1MW i male ili srednje turbine snage do 10MW. Takođe, prema raspoloživom padu i snazi imamo podelu koja je prikazana u tabeli 2.4.2.1. 

Tip HE

Snaga (Kw)

Pad (m) mali

Pad (m) srednji

Pad (m) veliki

Mikro HE

do 50

ispod 15

15-50

preko 50

Mini HE

50-500

ispod 20

20-100

preko 100

Male HE

500-5000

ispod 25

 

preko 130

tabela 2.4.2.1: PODELA MHE

Podela MHE prema raspoloživom padu prihvaćena je u većini zemalja koje su prema inst. padu definisale opremu. Tako, na primer, jedan broj proizvođača elektromašinske opreme u SAD proizvodi standardizovane agregate u koje se uključuje turbina, sinhroni generator sa sistemom automatske regulacije, ulazni ventil, kontrolna ploča za max. padove od 15m i snage od 10 do 5000kW.

MHE se, dalje, dele:
a) Prema zahvatu:

 • protočna s bočnim zahvatom iz glavnog vodotoka
 • sa akumulacijom-branom, sa dnevnim, nedeljnim, godišnjim ili višegodišnjim izravnjavanjem

b) Prema regulisanosti protoka:

 • MHE sa protokom koji se može podešavati-regulacija protoka na ulazu u turbinu (ručna ili automatska)
 • sa stalnim protokom, bilo zbog stvarne prirode opterećenja, ili uništavanjem viška energije

c) Prema povezanosti sa mrežom i načinom rada:

 • izolovane elektrane-samostalni rad
 • elektrane vezane na mrežu-paralelni rad
 • elektrane koji rade pod režimom ±on-off±
 • elektrane u kojima radi jedna, dve ili više jedinica
 • elektrane koje rade po potrebi, u zavisnosti od potrošnje

d) Prema instalisanoj snazi HE za naše uslove

 • džepne HE do 20kW
 • mini HE od 20 do 500kW
 • male HE od 0.5 do 1MW
 • male HE od 1 do 3 MW
 • srednje HE od 3 do 10 MW
 • velike HE preko 10MW

PREDNOSTI I NEDOSTACI MHE

Prednosti izgradnje MHE u odnosu na izgradnju drugih izvora energije su mnogobrojne:

 • u odnosu na velike HE nemamo plavljenja širokih područja (kako bi se obezbedio prostor za akumulaciju vode) i narušavanja lokalnog ekološkog sistema
 • mogu obezbediti navodnjavanje zemljišta, kao i snadbevanje vodom okolnih naselja,izgradnju ribnjaka i zaštitu od poplava
 • smanjuju unvesticiona ulaganja za elektrifikaciju udaljenih naselja od opšte električne mreže, a elektrifikacijom takvih ruralnih naselja doprinosi se unapređenju njihovog razvoja
 • eksploatišu se uz veoma male materijalne troškove
 • radni vek je vrlo dug, praktično neograničen; prosečan vek je 30 godina, mada ima MHE koje već rade 80 godina

Naravno, MHE kao izvori energije, u odnosu na druge slične izvore imaju nedostatke, a to su:

 • visoki investicioni troškovi po instalisanom kW
 • veliki troškovi istraživanja u odnosu na ukupne investicije
 • eksploatacija zavisi od postojećih resursa
 • zahteva integralno vodoprivredno rešenje, s tim što se prednost mora dati sistemima za snadbevanje vodom i za navodnjavanje, zato MHE moraju raditi sa instalisanim protokom koji je određen prema drugim potrošačima
 • ako radi autonomno, proizvodnja el.energije zavisi od potrošnje, pa višak ostaje neiskorišćen

 

FINANSIRANJE

Usled tzv. efekta veličine cena 1kW instalisane snage veća je nego kod velikih HE ili TE. Ona iznosi između 1000 i 5000 USD. Za poređenje kod TE cena je oko 1000 USD, a kod HE još manja. Ovakav raspon u ceni proizlazi iz različitog položaja lokacija za potencijalnu izgradnju MHE. Naime, najčešće se pogodne lokacije nalaze u nepristupačnim delovima, pa ne postoje putevi neophodni za sve etape izgradnje. Ovaj problem može biti najozbiljnija prepreka nekim ambicioznim projektima te ovom problemu moramo prići sveobuhvatno putem multinamenskog projekta rešavanja putne komunikacije, el. energije i vodosnadbevanja. Trebalo bi da se donesu zakonski propisi gde bi svim investitorima koji grade MHE, ali i ostale alternativne izvore omogućili dobijanje kredita pod povoljnim uslovima. Naravno trebalo bi da postoji obaveza da opšta energetska mreža preuzme i plati svaki kWh dobijene el. energije. Velika prednost kod ulaganja u izgradnju MHE je ta što je period izgradnje srazmerno mali, te se može očekivati brz povraćaj sredstava. Kada bi se npr. 80% postojećih vodenica u Srbiji pretvorilo u MHE, dobilo bi se oko 50MW instalisane snage i godišnje proizvodilo oko 300 miliona kWh el. energije. Ako bi tu energiju morali uvoziti po prosečnoj ceni od oko 3 USc dobili bi cifru od 9 miliona USD godišnje.

U ukupnim investicijama gradnje MHE na građevinski deo otpada oko 35%, mašinski i elektro deo oko 45%, dok ostatak od 20% otpada na troškove tehničke dokumentacije i kamate.

 

POSTOJEĆI PROJEKTI U SCG

Preduzeće Energoprojekt-Hidroinžnjering, u saradnji sa Institutom za vodoprivredu „Jaroslav Čarni“ izradilo je „Katastar malih HE na teritoriji Srbije van SAP“. Ovaj katastar sadrži podatke o lokacijama koje su pogodne za izgradnju MHE,sa konkretnim rešenjima i teh. podacima. Pomenuta studija je zavrešena 1987. godine i od tada se sa radovima iz ove oblasti stalo.

Katastar obuhvata površinu od 56000km2 i sadrži podatke za 856 lokacija pogodnih za izgradnju MHE, snaga iznad 100kW, što znači da mikro HE nisu obuhvaćene. Lokacije se nalaze na malim planinskim rekama, što jasno implicira da su u pitanju uglavnom nepristupačni predeli. Po tom projektu ukupna inst. snaga bi iznosila 443MW, sa god. proizvodnjom od 1.55TWh, a to je oko 15% proizvodnje HE u Srbiji u 2000. godini. Ako bi tu energiju uvozili morali bismo da platimo oko 47 miliona dolara. U najvećem broju slučajeva u pitanju su brdsko-planinski tokovi sa velikim neto padom i malim protokom.

NOVE METODE U PLANIRANJU MHE

Ovde se pre svega misli na softverske metode, koji se razvijaju u poslednje vreme. Njima se olakšava identifikacija povoljnih lokacija, prognoza potrebe za energijom, izbor opreme, planiranje potrošnje, procena troškova i studije isplativosti; sve ovo naravno znači i smanjenje troškova projekta i veliku uštedu vremena. Svi ovi softveri u osnovi imaju za cilj prognoziranje korisne energije iz konkretne hidro šeme. Pri tome se koriste dve metode: Flow Duratin Curve (FDC) i Simulated StreamFlow (SSF).

U prvoj metodi se pribavljaju karakteristike zahvata: površina, količina padavina, isparavanje i tip zemljišta. Na osnovu toga se proceni srednji protok i dalje se izabere odgovarajuća FDC kriva (iz spektra od oko 30 karakterističnih krivi, dobijenih statistički). Na osnovu dobijene krive program preporučuje jednu ili više turbina i za svaki izbor daje prognoziranu godišnju proizvodnju el. energije.

Drugi metod koristi postojeću bazu podataka o registrovanim protocima, ili koristi neki simulacioni metod koji na osnovu meteoroloških podataka ovu bazu kreira. Na ovaj način može biti izračunata dnevna, ili proizvodnja el. energije po času.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Male_hidroelektrane

 

Advertisements

119 mišljenja na „Male hidroelektrane – MHE

  1. Zavisno od kolicine elektricne energije koju planiras proizvesti, EPS ce ti u postupku trazenja uslova za projektovanje i izvodjenje elektrane propisati gde se mozes i pod kojim uslovima prikaciti (energetski uslovi i saglasnost). Jedino sto ti moze biti orjentir je trafo stanica na srednje naponskom vodu, ili sama linija srednjeg napona.

   1. Kolika je cijena mini hidro elektrane jacine 10 mw.Mislim na kompletne troskove do pustanja u funkciji.Hvala na vremenu koje ste izdvojili za odgovor

 1. Za g.Jarovica

  Tip hidroelektarne i elementi koj i je cine odredjuju cenu celog sistema.
  Ukoliko imate odredjenii primer moguce je odrediti orijentacionu cenu.
  Veci pad i manji proticaj su povoljnija varijanta.
  Okvirno od 1000 evra za 1KW instalisane snage.

 2. Ali treba mi ko je iz Srbije i ko ima iskustva u ovome…. Nisam spreman da dam nekoliko desetina hiljada eura za turbino od 50-tak KW koliko moze otprilike da se napravi za ovu moju lokaciju!!!!

 3. Postovani,

  Zna li neko koje su male hidroelektrane vlasnistvo Vojske Srbije i kada vojska planira da raspise konkurs za prodaju?
  Veliko hvala.

  1. JNA je bila rasipnička vojska, ova i ako je imala ideju da nešto uradi po tom pitanju nemaju pare.
   Tako da tu nećeš omastiti brke. Slobodno zaboravi.

 4. Poštovana gospodo,
  za diplomski rad dobio sam izradu idejnog rješenje mHE na jednom vodotoku. Imam mali problem sa literaturom, pa vas molim, ukoliko znate neke dobre domaće knjige u kojima se analiziraju razne varijante zahvata, dovodnog kanla, mlaznica i turbina, dajte mi njihova imena i gdje ih mogu pronaći.
  Hvala velika!

  1. Zeleo bih da se cujem sa ovim studentom sto radi diplomski da vidim je li ga zavrsio i licno sam zaiteresovan da pogledam diplomski rad a stimsto bih mu predlozio da mi radi projekat za novu hidrocentalu sange do 50KW
   Vuko jsi li zavrsio diplomski rad
   zelio bih da ga vidim ako je zavrsen
   Hvala Ljepo

 5. Postovani,

  Kako najlakse doci do lokacija na kojima se mogu graditi mini hidrocentrale snage oko 500mw, tj da li ima neko ko se bavi prodajom/ preprodajom takvih lokacija?

  pozdrav

 6. pozdrav svima interesujeme da li postoji neka literatura knjiga na srpskom ili neki sajt o izradi turbina za mhe. Pravio bih cevnu turbinu ali nemogu da pronadjem nista o tome.
  Hvala unapred

  1. u istim problemima sam i ja , stim [to meni treba projekat cevne propelerne turbine od 800 mm da bih kompletirao dokumentaciju ya lokacijsku doyvolu , ako neko ima neka se javi

   1. Imam asihroni generator 30 kw 50 A monofazni i lokaciju ali se malo razumim molim vas ko se bolje razumi da se javi

 7. Ne zelim da budem neprijatan , ali sajt koji je dobro zamisljen , odnosno komentari na njemu pokazuje da mnogi od nas ne raspolazu osnovnim znanjem o probelmatci o kojoj diskutujemo.
  Zelim da napravim turbinu , da kupim lokaciju od 500 Mw , nemam literaraturu ali bih projektovao turbine i td. odvracaju strucnjake da ih komentarisu , odnosno svojom diskusijom pomognu resavanju probelema koji se realno javljaju. Izgraditi MHE je ozbiljan posao . Nemojte se prema njemu odnositi
  tako nipodostavajuce.

  1. Znam da je izgradnja mhe ozbiljan posao. Posedujem nesto od literature kao i proracune za projektovanje cevne turbine ali nepotpune. Obisao sam par mhe snage do 30kw upravo kakvu ja planiram da sagradim. Na jednoj od tih je pravljena cevna turbina 240mm. Misljenja sam da nije toliki bauk napraviti turbinu do pomenute snage, naravno uz manji ucinak iste. Svi znamo koliko kosta turbina i koliko vredi dobra turbina,to vi kao strucnjak mnogo bolje znate, ja nisam u stanju da napravim mhe i kupim dobru turbinu,ali sam u stanju da isto napravim sa nekom jevtinijom varijantom za pocetak, zato sam i zatrazio od vas strcnjaka pomoc.Mislim da imam neko osnovno znanje a takodje posedujem i nesto od delova za mhe.

   1. Zoran literatura

    Javite se , mejl je u predhodnim komentarima , ili ostavite Vas mejl za kontakt.
    Sigurno ima i drugih ljudi koji bi vam pomogli.

   2. Bio bih presretan i prezahvalan ako bih mogao da dobijem tu literaturu vezanu za cevne turbine , mene konkretno interesuje propelerna neregulisana turbina prečnika od 800 do 1000 mm ,

   3. Zdavo Zorane
    Imam iso misljene i pokusavam da napravim turbinu sam, i to da iskoristim postojecu tehnologiju oko auto industrije menace i prenose sa regulacijom automatskih menaca itd itd
    Bilo bi mi drago da cujem tvoje probleme i gde pravis i sta radis
    posto sam i ja jedan od entuzijasta za energju i trnutno radim na izgradnji moje licno mini hidro elektrane pa mozemo da razmenimo iskustva
    moj emel je bntyu@yahoo.com
    javi se da se cujemo
    pozdrav
    Boro

   4. Citao sam vase komentare i video vas mail,ja sam inace iz Kraljeva i veliki sam entuzijasta za micro hidro elektrane,Posedujem u selu jednu malu centralu jacine 3.8 kw koja je stara punih 30 godina i gde joj je vec vreme pregazilo tako da boze zdravlja ove godine niknuce nova.Trenutno sam na izradi Banki turbine ili crossflow kako je oni zovu i gde se nadam jacini do 30tak KW,Inace zanimaju me iskustva drugih i prosto uzivam u ovoj temi.Mnogo sam istrazivao na ovu temu sto po interneti sto razgledajuci par hidro elektrana i video sam da ljudi mnogo po niki put ulozu a malo dobiju od kw sto je velika ludost.Hocu reci mani se estetike i dobices efektnost,sa malo nesto automatike moze se napraviti centralica pritiskom na jedno dugme sto mi je cilj mojoj buducoj centrali.Napravio sam na facebooku podgrupu za istomisljenike i ljubitelje i gde se pretezno ljudi javljaju iz inostranstva sa puno ideja i predloga i gde i vas pozivam http://www.facebook.com/pages/Micro-hydro-power-plant/270836404304
    Ako imate neke vase video snimke,fotografije ,skice …slobodno ih ubacite na stranicu podelimo i razmenimo ideje

    Pozdrav iz Kraljeva

 8. Kupujem lokaciju od 500 mw!?
  Gospodo, kupite knjigu Elektrane od prof. Djurica sa ETF u Beogradu, procitajte tri puta,
  pa malo na internetu citajte o malim HE, pa tek onda pisite nesto na ovom forumu.
  Ukoliko neupuceni krenete u posao sa malim HE postoji velika verovatnoca da ce te samo
  ostati bez novca.

 9. Pinst=7*H*Q, gde je Q [m3/s] protok vode i H [m] neto pad.
  To je orijentaciona formulica za priblizno odredjivanje moguce snage male HE na nekoj lokaciji.
  Mozete graditi bilo koji tip HE, ali za svaki vodotok postoji neki tio koji je najefikasniji. Koji je zavisi od H i Q i novca koji ste spremni da ulozite.
  Npr. derivacione elektrane su skuplje jer obicno imaju cevi vece duzine, ali im je zato pad H veci itd…

 10. Cena kWh elektricne energije proizvedene u maloj HE u Srbiji bi trebala biti oko 9.5 evro centi i najveca je posle solarnih elektrana. To je zato jer su male HE najskuplje za izgradnju po kW instalirane snage, jer kolika god da vam je mala HE morate uraditi gradjevinske radove koji su skupi.

 11. Pozdrav svima,
  moze li mi neko pomoci u potrazi za lokacijom za izgradnju mini-male hidroelektrane snage oko 500KW ili mi reci gde da se informisem koje su lokacije slobodne,da ne bi doslo do preklapanja istih.
  Takodje mi je potreban i neko ko radi ozbiljne projekte za mhe,tj.neko ko ima iskustva u tome.
  U napred hvala

   1. postovani sasa,

    interesuje me da investiram u male hidroelektrane pa me kako mogu da sa vama direktno kontaktiram. hvala i pozdrav Sasa Aleksic

  1. postovani
   nasa firma se bavi izradom projektne dokumentacije za izradu mhe
   i mi smo vlasnici odredjenog broja lokacija
   neznam tacno sta vas zanima

   1. dali mozemo da se cujemo povodom izrade tehnicke dokumentacije i prodaje lokacija za MHE.
    Molim Vas da me kontaktirate na mail

   2. Poštovani Milane.

    zainteresovan sam za projekte MHE.
    Molim Vas distavite mi kontakt podatke ako je moguće da se čujemo ili vidimo.

    Pozdrav;
    Nenad

 12. Sasa…
  22. septembar 2010. u 17:04
  00 i
  ocenite komentar

  Pozdrav svima,
  moze li mi neko pomoci u potrazi za lokacijom za izgradnju mini-male hidroelektrane snage oko 500KW ili mi reci gde da se informisem koje su lokacije slobodne,da ne bi doslo do preklapanja istih.
  Takodje mi je potreban i neko ko radi ozbiljne projekte za mhe,tj.neko ko ima iskustva u tome.
  U napred hvala ( blueberry_2009bel@yahoo.com)

  1. imaš njihovog predstavnika , trgovačkog putnika, u sloveniji , mislim da se firma zove tinki, a čovek se zove tomaz raspet

 13. Privredno društvo iz Novog Sada zainteresovano za kupovinu lokacije za hidrocentralu do 1 MW, može i eventualno zajedničko ulaganje sa nekim ko ima adekvatnu lokaciju ili pak sa nekim kome nedostaju materijalna sredstva.

  Javiti se mail office@mgdom.rs

  Molio bih da se isključivo javljaju osobe sa ozbiljnim namerama !!!!!

 14. postovanje svim ucesnicima bloga, i zelim da ponudim usluge firme „ATB Sever“, Subotica – mi smo provereni proizvodjaci sinhronih i asinhronih motora, i u novije vreme se okrecemo izgradnji malih hidroelektrana i vetrogeneratora, i ako neko zeli da se interesuje za nas rad, da dobije ponudu za izgradnju malih hidrocentrala, ili da vidi nase vec uradjene projekte, moze da poseti nas sajt http://www.sever.rs, ili da me direktno kontaktira na mail dragan.vitasovic@rs.atb-motors.com.

 15. Hidro turbine arhimed ,kao rešenje za lokacije sa malim padovima i širokim opsegom proticaja , počele su da se koriste u zadnjih nekoliko godina . Posebno je ovo rešenje popularno u Nemačkoj.Veoma je interesantno zbog svoje jednostavnosti i mogućnosti da se primeni na lokacijama koje su manje od 100kw. Možete saznati više na sajtu http://www.hydropower –consulting.co.uk .

 16. Imam izuzetnu lokaciju za gradnju minihidro elektrane koja se nalazi u Kraljevackoj opstini do 1Mw,lokacija jos uvek nije zauzeta kao ni tok reke,Zainteresovanim i ozbiljnim investitorima šaljem poziv za ozbiljnu dobit.
  Zainteresovanim šaljem malu brošuru samo ostavite svoju web adresu

  pozdrav i požurite vreme je novac :-)

 17. Suvlasnik sam italijansko-srpske firme,,Projest energie,,u sklopu PJ GROUP sa sedistem u Bugarskoj.Bavimo se izgradnjom MHE i u fazi realizacije smo 3 projekta 2X350 KW I 850 KW u Bugarskoj.Na osnovu mog licnog iskustva ovde u Srbiji teoretski moze sve a u praksi nista.Mnogo je veliki rizik i neizvesnost srazmerno ulaganjima.U Bugarskoj procedura od ideje do realizacije po Evropskim zakonima traje 3 god. a kod nas sigurno nije krace. Ako zelite da investirate u MHE gde su placeni strucnjaci i realizacija postoji pogledajte sajt
  http://www.projestgroup.com
  mob.063-24-34-72 NIKOLA (za detaljnije informacije)
  NAPOMENA:nisam strucnjak za MHE ja sam suinvestitor

  1. iz ličnog iskustva ti to potvrdjujem 5 godina aktivno radim papire i zapeo sam kod lokalne samouprave jer neznaju kako da izdaju lokacijsku i gradjevinsku dozvolu

   1. Imam isti problem a nije problem u dozvoli vec nemogu da se dogovore koliko da te udare po usima pa koloko god da je njima je malo

 18. Gospodo jel ima neko prestavu koliko treba da se chekaju vodoprivredni uslovi?? Ja sam predao za mishljenje(odatle se krece) i evo chekam vec 3 meseca a od mishljenja ni traga ni glasa??
  Inache lokacija je u potpunosti odradjena,od projekta,vlasnishta zemlje gde je MHE i vodozahvat+ trasa cevovoda(ishao sam kroz privatnom zemljishtu),turbina,generator.

   1. Jel moze neko da mi kaze koliko je (odprilike) novca potrebno uloziti za izgradnju jedne MHE. Uzeti u obzir sve troskove. Hvala.

   2. Moras precizirati pitanje i to u smislu gde se gradi ,kakav je teren,koliko je predvidjen cevovod do vodozahvata,kolika je reka gde bi se pravila protocna brana npr tirolskog tipa,masiska zgrada na kakvom terenu bi se pravila,tip turbine,prikljucak na el.mrezu….
    tj kad se sve to proracuna onda se se cena formira i to u brdskim predelima gde je do 3 puta isplatljivija investicija nego u nizim predelima ,od prilike cena se krece od 500evra do 3500evra po kilovatu sve preko je nisplativo.
    ps Tu su dozvole od strane drzave gde je to uvrsteno u investiciju
    imaju brosure na sajtu tzv vodic za investitore za gradnju gde je izdalo ministarstvo za energetiku
    pa pogledajte
    Srecno

  1. i te 1985 trebalo je 30tak dozvola kao i danas,a oni kazu da su uprostili novim zakonom o energetici dok te 1985 u sloveniji je potrebno 4 kao i danas,i gde smo mi u svemu tome posle 30 godina

 19. Kako da dođem do najnovijeg spiska registrovanih preduzeća za proizvodnju el.energije iz obnovljivih izvora tj minihidro elektrana iz Srbije
  Hvala

 20. Posle skoro 5 godina dobio sam sve papire za izgradnju MHE,tako da mi je sad potreban cevovod duzine 500 m i prechnika 500 mm i da izdrze pritisak od 5 bari. Ostaviti mail za kontak u vezi cevi. Pozz

 21. Zaboravio sam josh ovo da napishem da na ovom sajtu puno ima prevaranata koje vam obecavaju sve i svashta ne bi li sa njima ushli u neki dil,moj je savet da tri puta merite,a da jednom presechete!!

 22. Pozdrav za ekipu sa sajta. Dobio sam temu za stručni ispit: „Automatsko upravljanje protokom vode kroz turbinu u zavisnosti od dotoka vode ispred brane“ pa me zanima da li mi neko može pomoći u vezi literature.

  1. Tema ti je zanimljiva, ali slabo ima literature iz ove oblasti da je lako dostupna. Ja radim Master rad sa temom „projektovanja MHE“ i ubio sam se tražeći bilo kakvu literaturu i teško sam dolazio do nje.

 23. Pozdrav svima. Da li neko mozda zna kolika je cena odprilike za izradu idejnog i glavnog projekta za malu hidroelektranu do 600kw

   1. Da li imate interesovanja za male hidro elektrane na protočnim rekama bez brana. Desetine puta jeftinije od takvih elektrana sa branama, izgradnja do dvadesetak dana ipostavlja se na reku, mogu biti različitih snaga i veličina zavisno od protoka vode, mobilne, čista ekologija.

 24. Odlučio sam da investiram u jednu MHE 400-600 kW. gde i na koji način mogu naći i kupiti adekvatnu lokaciju??

  1. Poštovani gospodine Mitroviću,
   Posedujemo lokacije zahtevanih snaga, možete se javiti na telefon 065 8063 884.
   Pozdrav,

   Bojan Trifunović

 25. Pozdrav svima,poptpuni sam nepoznavalac po pitanju ove materije,ali sam pomislio da bih ovde mogao da pronadjem odgovor vezano za turbine,koje se koriste za MHE.Naime,jedan prijatelj mog oca se bavi malim hidro centralama,tacnije me je zamolio(koliko sam ja razumeo) da se raspitam gde mogu da se pronadju u Srbiji turbine od 50kW,za male hidro elektrane.Ako neko zna zamolio bih da mi napise,unapred zahvalan,Vlada

 26. Dobar dan,

  ako bi mi palo na pamet da izgradim jednu od ovih hidro elektrana,

  koga bih trebao da zovnem? da se ne smaram sa onim papirima i dozvolama i ostalim experimentima?

  znaci ko bi mogao da bude izvodjac radova, ali da bude „kljuc u ruke“, a da ne bude „kljuc u bravu i zatvaraj to“ pre nego sto i pocne ista da radi.

  hvala.

 27. Vlasnik sam placa 1/1 na kome moze da se proizvede 120kw. Duzina cevi 400m, pad 20m, srednja voda 1ooo lit. Teren je izuzetno zgodan za radove.
  Cena placa 25000 eura fix ili zamena za vikendicu okolina Beograda .
  Moj mob. 0637051099

  1. ……. plac je povrsine 38.85 ari, podnozje Kopaonika, pored asfalta. Na placu se nalazi jak izvor prirodne pitke vode, na ivici placa bandera visoki napon do trafo stanice.

 28. iako izgleda lako, nabaviti sve te dozvole i savladati birokratiju je izuzetno tesko. Pokusavamo da skupimoo papire za elektranu na biomasu i ne uspeva nam vec godinama. Propade grdna investicija a kraj nije na vidiku

 29. Vlasnik sam male hidroelektrane snage 30kw,koja radi I u sistemu je.Zbog male proizvodnje hteo bi
  da ugradim jacu turbinu I povecam kapacitet,Da li ima zainteresovanih ko zeli da investira u novu turbinu? Mozemo da saradjujemo.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s