Da li mala elektrana može da sklopi ugovor o prodaji sa kupcem?


Imam malu elektranu, snage do 10 MW. Svu energiju koju proizvedem isporučujem u distributivni sistem (mrežu) privrednog društva za distribuciju na čijoj se teritoriji nalazi moja elektrana, i distribucija mi tu energiju plaća po utvrđenoj ceni. Jedan poznanik mi je ponudio veću cenu ako energiju prodajem njemu. Da li mogu da sklopim ugovor sa tim kupcem i sa njim ugovorim drugu cenu?

Po trenutnoj situaciji to nije moguće. I to zbog nekoliko razloga:

  1. Male elektrane su firme ili preduzetnici registrovani za proizvodnju električne energije. Da bi energiju prodavali moraju da se doregistruju i za delatnost trgovine električnom energijom, odnosno, da postanu preduzeća za trgovinu. Pored toga biće im potrebno i da od Agencije za energetiku Republike Srbije dobiju licencu za trgovinu na malo električnom energijom za potrebe tarifnih kupaca. Ne treba da zbunjuje to što male elektrane nemaju ni licencu za proizvodnju od Agencije, jer Zakon o energetici kaže da licenca nije potrebna za obavljanje delatnosti proizvodnje električne energije za svoje potrebe i za obavljanje delatnosti proizvodnje električne energije u objektima snage do 1MW.
  2. Da bi prozvedenu energiju plasirala kupcu mala elektrana mora da koristi distributivnu mrežu. U ovom trenutku distributna preduzeća ne mogu to da dozvole jer još nije stupio na snagu tarifni sistem za distribuciju električne energije. Kada ovaj tarifni sistem bude uveden distribucije će moći da sklope ugovor sa trećim licem o prenosu električne energije, koji će se naplaćivati prema tarifnom sistemu za distribuciju, a po prenetoj količini energije. To znači da će kupac pored ugovorene cene električne energije plaćati i uslugu prenosa distribuciji. Da li će i pored toga moći da se postigne cena isplativa i za malu elektranu i za kupca?
  3. Kupac sa kim mala elektrana želi da sklopi ugovor mora biti kvalifikovan. Ovo je nerešiv problem ukoliko je kupac iz kategorije domaćinstva, jer po sadašnjoj regulativi domaćinstva ne mogu birati snabdevača. Ukoliko kupac ne spada u kategoriju domaćinstva može se obratiti Agenciji za energetiku i dobiti status kvalifikovanog kupca.

Pored ovih suštinskih problema javlja se i problem stabilnosti snabdevanja. Naime, ugovori o prodaji sadrže količine za koje snabdevač (trgovac) garantuje da će ih obezbediti, a male elektrane imaju nejednak obim proizvodnje, tj. u zimskim mesecima, kada je dotok stabilan proizvode pod punim kapacitetom, dok u sušnim letnjim mesecima proizvode znatno manje ili ne proizvode uopšte. Pitanje se postavlja: kakvom kupcu je električna energija potrebna samo zimi i koji kupac je spream na rizik ostanka bez struje ukoliko godina bude sušna.

Sve u svemu, najverovatniji je da će samo veliki prozvođači imati slobodu tržišnog delovanja, dok će mali ostati vezani za velika distributivna i trgovinska preduzeća, a njihova „zelena“ energija će imati višu cenu nego do sada.

Postavi komentar