General Electric slavi 10 godina poslovanja u oblasti obnovljive energije vetra


  • Poslovni kapaciteti su porasli sa 500 MW na 28 GW
  • 18.000 vetrovnih turbina kompanije General Electric instalirano širom sveta
  • Tehnologija inovacija je prioritet za budući rast

 

ATLANTA, DŽORDŽIJA — jun, 2012—General Electric (NYSE: GE), globalni tehnološki lider i proizvođač vetrovnih turbina slavi 10 godina poslovanja u oblasti obnovljive energije vetra. Od kada je General Electric počeo da posluje u ovom sektoru akvizicijom kompanije Enron Wind 2002. godine, postavljeno je 18.000 vetrovnih turbina, a kapacitet je povećan sa 500 MW na 28 GW. General Electric očekuje da će  ove godine biti postavljeno više od 20.000 vetrovnih turbina širom sveta.

Globalna operativna flota kompanije proizvodi dovoljno čiste energije svake godine da snabde grad veličine Njujorka. Tokom prošle decenije, skoro svaka druga turbina instalirana u Americi bila je vetrovna turbina kompanije General Electric. Kompanija GE predstavila je svoju tehnologiju vetrovnih turbina na novim tržištima poput Australije, Brazila, Kanade, Kine, Poljske i Turske.

„Desetogodišnjica je vreme da se osvrnemo na svoja dostignuća tokom prošle decenije što je samo početak našeg puta u sektoru obnovljive energije,“ rekao je Vik Abejt,  potpredsednik sektora obnovljive energije u kompaniji General Electric i bivši predsednik Upravnog odbora Američkog udruženja za energiju vetra. „Dve milijarde dolara ulaganja u inovacije tokom protekle decenije, transformisale su industriju vetra i pomogle da vetar bude pouzdan, konkurentan i obnovljiv izvor energije bez oslobađanja ugljenika”, dodao je on.

„Cena proizvodnje energije vetra je značajno smanjena, uglavnom zbog efikasnosti vetrovne turbine, proizvodne produktivnosti i dostupnih poboljšanja. Tokom sledeće dve godine, vetar će generisati 5 odsto električne energije planete te će i dalje biti u vrhu tri nova izvora energije u narednoj deceniji”, rekao je Vik.

Rezultat ovog rada je vetrovna turbina 1.6-100 kompanije General Electric koja je stvorena kako bi zadovoljila visoke standarde današnje industrije vetra. Kompanija General Electric obezbedila je više od 2,750 MW za ovu tehnologiju od kada je pokrenuta u maju 2011. U ovoj turbini nalazi se  rotor prečnika  100 metara, i ona je efikasnija u oblastima sa slabijim vetrom.

Druga tehnološka prekretnica je napredna tehnologija vetrovnih turbina serija 2.5 koja je premašila 2 GW instaliranih kapaciteta širom sveta. Kao i ostali članovi porodice vetrovnih turbina kompanije GE, obe turbine serije 2.5 i 1.6-100 koriste veliko iskustvo u proizvodnji vetrovne turbine jačine 1,5 MW koja je najrasprostranjenija vetrovne turbine na svetu.

Abejt ukazuje da su tržišta Evrope, Kanade, Brazila, Kine i Indije tržišta koja će se najbrže razvijati u sektoru vetrovnih turbina kompanije GE u bliskoj budućnosti. „Veoma brzo se razvijamo kako u Evropi tako i u Kanadi i Brazilu”, rekao je on.

Tokom proteklih 10 godina, kompanija GE podržavala je mnoge važne, svetske projekte koji su se bavili energijom vetra. U njih spadaju i dva najveća svetska projekta, Vetropark Shepherds Flat kapaciteta 845MW u Oregonu i vetropark CEZ Fantanele od 600MW u Rumuniji, najveći evropski kopneni projekat. Na oba projekta će biti korišćena tehnologija vetrovnih turbina od 2,5 megavati kompanije GE.

Pored obezbeđivanja opreme, poslovanje kompanije GE u oblasti tehnologije vetra konstantno napreduje. Kompanija je više nego duplirala svoje investiranje u istraživanje i razvijanje ove tehnologije kako u 2010. tako i u 2011. godini i razvija portfolio svetske klase. Rešenja kompanije GE obuhvataju naprednu tehnologiju kompanije, svetske resurse, mrežu stručnih i visoko obučenih tehničara koji su upućeni u inženjersku organizaciju kompanije GE.

Podaci iz baze ove kompanije se konstantno nadgledaju iz Njujorka i Salcbergena u Nemačkoj i od velike su važnosti za kompaniju i njene potrošače jer pomažu pri održavanju dugoročne konkurentnosti energije vetra.

Advertisements

2 mišljenja na „General Electric slavi 10 godina poslovanja u oblasti obnovljive energije vetra

  1. Trazim kompaniju kojoj bi iznajmila zemljiste za postavljanje vetrenjaca kao obnovljivog izvora energije.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s