Од Сунца до интернета


Стипендисти Филип Мориса покренули у Нишу ЕкоПарк – који спаја обновљиве изворе енергије и  нове технологије

Ниш, 30.април 2012. године – Захваљујући студентском пројекту „ЕкоПарк – спој природе и технологије“, који je добитник стипендије компаније Филип Морис, Ниш је данас добио први парк са соларним панелима. „ЕкоПарк“ посетиоцима омогућава да напуне батерију на лаптоп рачунару и бесплатно приступе интернету, а све уз помоћ електричне енергије добијене из сунца.

„ЕкоПарк“ је постављен у највећем градском парку „Чаир“ у близини истоимене хале. У средишту се налази  „еко-дрво“ са соларним панелима, које сакупља Сунчеву енергију и претвара је у електричну.  Посетиоцима „ЕкоПарка“ омогућено је да док бораве у природи напуне своје лаптопове, као и да користе бежични интернет, а све то употребом енергије произведене на природан начин – из соларног извора. „Еко-дрво“, као и коришћење штедљивих сијалица за  осветљавање, „ЕкоПарк“ чине практичним демонстратором применљивости и добрих страна коришћења обновљивих извора енергије.

„Кроз подршку талентованим студентима из Ниша и њиховим добрим пројектним идејама Филип Морис је од 2004. помогао спровођење 70 студентских пројеката од којих је сваки на свој начин допринео унапређењу и модернизацији услова живота у нашем граду.  Драго нам је да Ниш има талентоване и вредне младе људе који својим идејама чине Ниш још бољим местом за живот.  Филип Морис већ осам година подржава програм ПЕЦД, којим помаже да управо овакви људи и након студија остану у свом граду“, рекла је Јелена Прерадовић-Стевановић, сарадница за односе са заједницом компаније Филип Морис.

Спајањем обновљивих извора енергије и нових технологија настао је „ЕкоПарк“ као резултат рада студентског тима „ЕкоНект“, који чине студенти Електронског факултета у Нишу. Пројекат је реализован у оквиру програма „Партнерство за образовање и развој заједнице“ (ПЕЦД програм) под покровитељством компаније Филип Морис у Србији. „ЕкоПарк“ је подржала ГО Медијана Ниш која је пружала пуну подршку реализацији идеје, дала архитектонско решење и обезбедила мобилијар за парк.  Партнер на пројекту је и Спортски центар „Чаир“, који је уступио линк за интернет, простор за опрему, као и  праћење камере „ЕкоПарка“ на видео надзору Спортске хале.

БЕСПЛАТАН БЕЖИЧНИ ИНТЕРНЕТ У ЧАИРУ

Студентски пројекат „ЕкоПарк – спој природе и технологије“ омогућио је доступност бежичног интернета како у Хали, тако и на територији парка Чаир, односно и ван простора самог „ЕкоПарка“. Тако је свим посетиоцима највеће градске зелене површине омогућено је бесплатно коришћење бежичног интернета „ЕкоНект хотспот“ и приступ порталу „ЕкоНект“ (www.ekonekt.rs), било да користе  преносиве рачунаре или мобилне телефоне.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s