PROJEKAT KOMPANIJE STRAUSS ADRIATIC NAJINOVATIVNIJI


Jedinstveni projekat grejanja na briket kafene plevice dobitnik je specijalnog priznanja za inovativnost Aurea 2012. koje dodeljuje poslovni portal „eKapija“

Beograd, 28. mart 2012. Projekat grejanja na briket kafene plevice kompanije Strauss Adriatic, nagrađen je prestižnim priznanjem poslovnog portala „eKapija“ Aurea 2012 u kategoriji inovativnosti. Upotrebom neobičnog proizvodnog otpada iz procesa prerade kafe, kao energenta za proizvodnju toplotne energije, ovaj projekat ispunio je glavni kriterijum za dobijanje nagrade. Idejni tvorac projekta je inženjer Nemanja Mašić, menadžer održavanja u kompaniji Strauss Adriatic.  

 

Zahvalan sam i ponosan što su žiri i čitaoci portala „eKapija“ prepoznali važnost ovog projekta i nagradili ga. Naravno, pre svega sam zahvalan kolegama iz kompanije Strauss Adriatic, koji su podržali moju ideju i matičnoj kompaniji Strauss Group iz Izraela koja nam je omogućila investiciju za realizovanje projekta. Ova nagrada predstavlja veliku čast i podršku da nastavimo dalje u prilagođavanju proizvodnih procesa prirodnoj okolini. Ona je podstrek i za druge kompanije u pronalaženju novih načina reciklaže proizvodnog otpada“, izjavio je Nemanja Mašić.

 

Projekat grejanja na briket kafene plevice predstavlja jedinstveni projekat u regionu, kojim se otpad iz procesa prerade kafe, takozvana kafena plevica, koristi za grejanje 6000m2 proizvodnog i administrativnog prostora kompanije Strauss Adriatic. Ova kompanija, čuvena po brendu Doncafé i proizvodima od kafe, u toku jedne godine generiše oko 140t kafene plevice. U traganju za načinima da se ta količina otpada ponovo upotrebi, otkriveno je da kafena plevica izuzetno dobro gori, a njena toplotna moć potvrđena je i ispitivanjima sprovedenim u laboratorijama Instituta Vinča i Mašinskog fakulteta. Takvo otkriće, bilo je motiv za izradu projekta kotlarnice koja sagoreva briket kafene plevice. Kako je godišnja količina proizvedene plevice dovoljna za oko tri meseca grejanja, kotlarnica je u saradnji sa Inovacionim centrom Mašinskog fakulteta i profesorom Mirkom Komatinom, projektovana tako da sagoreva i drvne brikete.

 

Ovakav vid grejanja ima velike prednosti. Kao klasičan primer biomase, kafena plevica oslobađa produkte sagorevanja koji su potpuno ekološki prihvatljivi i bez štetnog uticaja po okolinu. Na taj način, ukupna godišnja emisija ugljen dioksida u atmosferu iz fabrike Strauss Adriatic biće smanjena za 14 odsto tj. za 341 tonu u poređenju sa dosadašnjim rezultatima. Pored ekološkog aspekta, ovaj projekat donosi i izuzetne finansijske uštede, koje iznose od 65 do 90 hiljada evra. Time će investicija odobrena na 8. Operativnom sastanku Strauss Group-a u Izraelu biti isplaćena za manje od godinu i po dana. Ovaj vid grejanja, koji kompaniju Strauss Adriatic čini nezavisnom od tržišta energenata, u upotrebi je od 15. novembra 2011. godine, a nakon izuzetnih rezultata ostvarenih u Srbiji, biće primenjen i u drugim zemljama u kojima Strauss Group posluje.

Strauss Adriatic posluje u okviru multinacionalne kompanije Strauss Group, koja je od 2005. godine stopostotni vlasnik brenda Doncafé. Strauss Group je globalni proizvođač hrane i pića koji zapošljava više od 13.500 ljudi u 21 zemlji u Evropi, Aziji, Južnoj i Severnoj Americi. Strauss Coffee, ogranak kompanije koji se bavi proizvodnjom kafe, predstavlja petu najveću kompaniju po prometu kafe u svetu i tokom proteklih sedam godina je utrostručila svoj rast. Doncafé fabrika je jedna od jedanaest proizvodnih jedinica koje snabdevaju 15 tržišta kafe širom sveta. U Brazilu, najvećem svetskom proizvođaču kafe, Strauss Coffee poseduje četiri fabrike i pozicioniran je odmah iza lidera. Od ulaska Strauss-a u Doncafé investirano je više od 60 miliona evra, što je najveća investicija ove multinacionalne kompanije van Izraela, matične zemlje.

Advertisements

2 mišljenja na „PROJEKAT KOMPANIJE STRAUSS ADRIATIC NAJINOVATIVNIJI

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s