Sačuvajmo planetu! Ledena kocka teška više od tri tone otopila se u naselju Belville za samo dva dana!


Beograd, 15. oktobar 2011. godine – Za samo dva dana od postavljanja, otopila se više od tri tone teška Ledena kocka koja je bila izložena na promenadi između zgrada Mimoza i Ljubičica u naselju Belville.  Kocka je postavljena sa ciljem da se javnosti skrene pažnja na posledice globalnog zagrevanja. Projekat je realizovala kompanija Blok 67 Associates u saradnji sa časopisom National Geographic Srbija, uz podršku Ministarstva za zaštitu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja.

Ledena kocka otopila se za tačno dva dana, 19 sati, 48 minuta i 13 sekundi , a pošiljalac SMS-a koji je bio najprecizniji u proceni vremena potrebnom za otapanje Ledene kocke je nagrađen debitnom karticom sa 100.000 dinara. Vremenske prilike tokom dva dana otapanja bile su raznolike, a Ledena kocka odolevala je temperaturama u razmaku od nula do 23 stepena odnosno prosečnih 13 stepeni Celzijusovih i obilnoj kiši koja je padala u četvrtak.

Tokom trajanja ove atraktivne akcije, u naselju Belville organizovane su i ekološke radionice koje su se bavile temama topljenja leda, zagrevanja atmosfere i emisije ugljen dioksida. Edukaciji su se odazvali brojni učenici osnovnih škola koje su prepoznale značaj edukacije mladih naraštaja o aktuelnom problemu globalnog zagrevanja. Kao zaključak nameću se činjenice da se više od tri tone leda otopilo za samo 67 sati odnosno da su temperature varirale od prolećnih do zimskih u roku od samo dva dana. Organizatori se nadaju da je akcija građanima donela nova saznanja i da će u budućnosti biti ulagani veći napori u očuvanje planete. Istovremeno, Ledena kocka je pokazatelj da se na temperature ne može uticati, ali da se globalno zagrevanje može usporiti ukoliko čovečanstvo počne da preduzima adekvatne korake.

Naselje Belville je često domaćin edukativnih manifestacija i događaja koji okupljaju veliki broj posetilaca.

Naselje Belville se sastoji se od 1,858 stanova, 333 lokala, 2,143 garaže, garažnih mesta i parking mesta. Investitor projekta Belville, kompanija Blok 67 Associates d.o.o. je društvo čiji su osnivači kompanije Delta Real Estate i Hypo-Alpe Adria Banka Austrija.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s