EPS predstavio realizovane i buduće investicione projekte


Do 2015. godine potrebno devet milijardi evra

(Novi Sad, 26. novembar 2010.) Iako više od 20 godina u Srbiji nije izgrađena nijedna nova elektrana, EPS već godinama funkcioniše zahvaljujući tome što je, u vreme poslednjeg velikog investicionog ciklusa, primenjivao najsavremenija tehničko-tehnološka rešenja. Takvu praksu smo nastavili i od 2001. do 2009. godine, kada su realizovane investicije u vrednosti oko 1,3 milijarde evra. Ovi kapaciteti, koji poslednjih godina beleže rekordne proizvodnje, stari su više od 30 godina. Ova sredstva se mogu porediti sa potrebnim sredstvima za „Koridor 10“ ili izgradnju desetak mostova preko Save i Dunava. Najveći deo sredstava obezbeđen je iz prihoda, 13 odsto iz kredita, a svega pet odsto iz donacija. U periodu od 2008. do 2015. godine planirane su investicije od 9 milijardi evra, koje Srbiji treba da obezbede sigurnu elektroenergetsku budućnost i zadovoljavanje svih potreba za električnom energijom. Taj novac EPS treba da obezbedi iz realne cene električne energije, odnosno prihoda od prodaje robe koju proizvodi (3,4 milijarde evra), međunarodnih kredita (3,8 milijardi), kao i od strateških partnera za izgradnju novih proizvodnih kapaciteta (1,8 milijardi). Ostali izvori treba da obezbede oko 200 miliona evra. Međutim, neadekvatna dinamika korekcije cena električne energije, značajno odlaže realizaciju neophodnih razvojnih projekata, izjavio je Slobodan Mitrović, pomoćnik direktora Direkcije za strategiju i investicije JP EPS.

Nove velike investicije su potrebne jer se do 2025. godine očekuje porast potrošnje električne energije za više od 20 odsto. Neophodni su novi savremeni kapaciteti koji će obezbediti veću efikasnost i konkurentnost EPS. Izuzetno strogi obavezujući propisi u oblasti zaštite životne sredine zahtevaju investicije od najmanje milijardu evra. U obnovljive izvore EPS namerava da investira pola milijarde evra, u održavanje postojećih performansi sistema – oko 4 milijarde, u revitalizaciju i zamenu kopova – oko 1,5 milijardi, u revitalizaciju termoelektrana oko 1,3 milijarde, u modernizaciju elektrodistributivne mreže i instaliranje najsavremenije merne opreme – oko 700 miliona evra i u revitalizaciju hidroelektrana – oko 400 miliona evra.

Ukoliko se u najkraćem mogućem roku ne pokrenu neophodne investicije, pre svega novcem od prodaje električne energije, izvesno je da će Srbija vrlo brzo postati veliki uvoznik, kao što je bila pre desetak godina. U tom slučaju, postoji realna opasnost da postojeća infrastuktura neće moći da izdrži toliki uvoz električne energije. Zato razvoj EPS, samim tim i srpske privrede, u kojoj nekoliko desetina hiljada ljudi radi za potrebe elektroprivrede, treba da bude prioritet od interesa države, istakli su stručnjaci Direkcije za strategiju i investicije JP EPS, predstavljajući do sada realizovane i buduće investicione projekte EPS.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s