JП ЕПС о увођењу Smart Grid решења на седмом саветовању о електродистрибутивним мрежама CIRED 2010 (Врњачка бања)


24. септембар 2010 – Национални комитет CIRED Србија традиционално ће организовати седмо саветовање о електродистрибутивним мрежама у Врњачкој Бањи од 26. септембра до 1. октобра 2010. године.

Покровитељ скупа је међународни CIRED, а у току саветовања биће изложена техничка достигнућа у дистрибуцији електричне енергије. На овом догађају регионалног карактера, ЈП ЕПС учествоваће у пратећем програму саветовања од 27. до 30. септембра 2010.

Том приликом стручњаци компаније представиће европски концепт напајања електричном енергијом путем увођења Smart Grid (напредних мрежа) и информисати стручну јавност о припремним активностима које су предуслов за успешну имплементацију. ЈП ЕПС биће и један од учесника у дијалогу са представницима највећих мрежа у региону, на тему смањења нетехничких губитака електричне енергије у дистрибуцији.

Као компанија која је препознала тренд модернизације електродистрибуције у свету, ЈП ЕПС је у процесу испитивања и припреме за увођење паметних бројила за даљинско очитавање потрошње, искључивање и контолу („smart metering“), која ће бити део новог инвестиционог циклуса и предуслов за увођење Smart Grid решења.

„Веома је важно што је ЈП ЕПС већ отпочело са сложеним и дуготрајним процесом увођења напредних мрежа. Верујем да ће овај пионирски корак бити подстицај нашим партнерима, нарочито произвођачима опреме и онима који би требало да раде на развијању свести грађана о предностима ове нове технологије. На корист и дистрибутера и потрошача, помоћу напредних мрежа много лакше ће се постићи енергетска ефикасност, а у Србији ће то допринети да се заустави и спречи неовлашћено коришћење електричне енергије“, изјавио је др Драгослав Јовановић, председник Националног комитета CIRED Србија.

Десетине радова на овогодишњем саветовању биће посвећено модернизацији опреме и функционалности електродистрибутивног система, подизању квалитета услуга и уопште модернизацији дистрибуције. Биће речи и о припремама електродистрибутивних предузећа за рад у тржишним условима, с посебним освртом на предстојеће раздвајање дистрибутивне од снабдевачке функције, које предстоји у електродистрибутивним привредним друштвима ЈП ЕПС.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s