Coca-Cola Sistem, u okviru kampanje Dan Dunava 2010, organizovao akciju čišćenja „Aktivni za reke!“ u Beogradu


Coca-Cola volonteri i njihovi partneri očistili deo obale reke Save, kod Savskog mosta

Beograd, 11. septembar 2010 Coca-Cola Sistem (Coca-Cola Hellenic Srbija i kompanija Coca-Cola), u saradnji sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine Grada Beograda, JP Zelenilom Beograd, JP Gradskom čistoćom i akcijom Očistimo Srbiju, organizovao je u Beogradu akciju čišćenja dela obale reke Save od suvog i mokrog otpada. Više od 100 volontera Coca-Cola Sistema, Centra za monitoring i evaluaciju, Mladih istraživača Srbije i Centra za unapređenje životne sredine, zajedničkim snagama je, tokom akcije „Aktivni za reke!“, kod Savskog mosta očistilo jedan od najzagađenijih delova obale Save.

Akcije čišćenja „Aktivni za reke!“, koje Coca-Cola Sistem sprovodi od jula meseca, imaju za cilj da podignu svest građana o važnosti zaštite reka i voda uopšte. Posle četiri grada u Srbiji, došao je red i na Beograd. Naša ideja jeste da zainteresujemo i motivišemo lokalno stanovništvo da brine o svojoj životnoj sredini, kako bi oni i buduće generacije imali kvalitetnije uslove za život. Akcije su deo tradicionalne kampanje Dan Dunava kojom Coca-Cola Sistem želi da doprinese zaštiti i očuvanju najveće evropske reke. Naša kompanija i njeni zaposleni se, u svakom segmentu svog poslovanja, odgovorno odnose prema upotrebi vode – počev od konstantnog smanjenja njene upotrebe iz godine u godinu do tretiranja otpadnih voda na adekvatan način koji podržava očuvanje rečne flore i faune“, izjavio je generalni direktor Coca-Cola Hellenic Srbija, Sotiris Janopulos.

Coca-Cola Sistem, zajedno sa svojim partnerima – Republičkom direkcijom za vode, Očistimo Srbiju, Svetskim fondom za zaštitu prirode (WWF), Sekopak-om i Centrom za monitoring i evaluaciju, organizuje akcije čišćenja u sedam gradova Srbije u kojima Coca-Cola Sistem ima svoje poslovne centre. Akcije su deo velike kampanje Dan Dunava, koja se sedmu godinu zaredom organizuje u Srbiji, i koja je, ove godine, usklađena sa Međunarodnom godinom biodiverziteta koju su proglasile Ujedinjene nacije. Ideja ovih akcija jeste da se podigne svest javnosti o neophodnosti saradnje vladinog, nevladinog i poslovnog sektora u očuvanju vode i vodenih ekosistema. Beograd je peti grad u kome se sprovodi akcija čišćenja.

„Akcija čišćenja reka „Aktivni za reke“, i uključivanje volontera, doprinosi podizanju svesti pojedinca o važnosti ličnog doprinosa u očuvanju vodenih resursa. Saradnja državnog, privatnog i nevladinog sektora nezaobilazna je u naporima zaštite dunavskog sliva i životne sredine u celini. Coca-Cola Hellenic Srbija, kao velika i renomirana kompanija, pruža primer drugim kompanijama kako bi se uključile u rad na očuvanju prirodnih resursa i životne sredine“, rekao je Goran Trivan, sekretar za zaštitu životne sredine Grada Beograda.

Više od 90 odsto teritorije naše zemlje nalazi se na dunavskom slivu, a akcija „Aktivni za reke!“ je svojevrstan apel na stanovnike Srbije da čuvaju vodu, neprocenjivi prirodni resurs, i čuvaju svoju životnu sredinu. Akcija je već realizovana u Čačku, Nišu, Paraćinu i Surdulici, a u narednom periodu Coca-Cola Sistem će sa lokalnim partnerima sprovesti akcije čišćenja i u Novom Sadu i Subotici.

Da podsetimo, kampanja Dan Dunava predstavlja integralni deo saradnje podunavskih zemalja i proslavlja se u svih četrnaest zemalja potpisnica Konvencije o saradnji na zaštiti i održivom korišćenju reke Dunav i članica Međunarodne komisije za zaštitu reke Dunav (ICPDR), kako bi se podigla svest o očuvanju reka kod što većeg broja pojedinaca i kako bi se apelovalo na racionalnu upotrebu vodenih resursa. ICPDR, kompanija Coca-Cola i Coca-Cola Hellenic ozvaničile su partnerstvo početkom juna 2005. godine, pod nazivom Partnerstvo za zeleni Dunav,  kako bi unapredili zaštitu i očuvanje te dragocene reke. Ono je osnova za organizaciju Dana Dunava u Srbiji kroz partnerstvo Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Coca-Cola Sistema.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s