Solarna elektrana – Manastir Devič


Solarna elektrana Manastir Devič (Lauša, Srbica, Kosovo i Metohija) od 15kW je puštena u pogon 12.06.2010. Ovo je prva solarna elektrana u Srbiji i najveca off-grid (110 akumulatora od 500 Ah ukupno 55.000 Ah) solarna elektrana na Balkanu. Elektrana je napravljena za 6 dana od 07.06 do 12.06, projkat i radove je izvela firma S.O.K. doo iz Kraljeva. Sa ovim solarnim sistemom Manastir Devič je postao objekat sa najviše ugrađenih solarnih sistema, jer su već ugrađena 2 solarna sistema za zagrevanje tople vode (vide se na slikama). Solarna elektrana od 15kW zauzima 108 m2 panela to jest 54 modula od 280 W. Firma S.O.K. doo upravo sada pustila je u rad i sistem za zagrevanje tople vode od 1.000 l za manastir Žiču.

Manastir Devič – Wikipedia

Zahvaljujemo se Srđanu Dragojloviću na informaciji i čestitike na uspešno obavljenom projektu. Posebno je značajno to da je ova elektrana izvedena na objektu od velike kulturno-istorjiske vrednosti, čime su omogućeni elementarni egzistenicijalni uslovi za opstanak manastira, u trenutku političke i ekonomske nestabilnosti na Kosovu.

Advertisements

4 mišljenja na „Solarna elektrana – Manastir Devič

  1. Sjajna vest! Drago mi je što ljudi od struke daju svoj značajan doprinos očuvanju srpstva na KiM. Od ovoga bi mogla da se napravi jedna veća akcija koja bi pokrila sve svetinje dole. Nadam se da će ministarstvo za KiM imati sluha.

  2. Stvarno, kada sam pročitao šta je gospodin iz Kraljeva, treba mu se pridružiti i podržati sve akcije na očuvanju naše nacije koja ionako pravi nadčovečanske napore da ostane na našoj svetoj zemlji.
    Svaku dobru inicijativu treba podržati, ja se pridružujem!

  3. Ovo je svakako sjajna vest. Ovakvih primera ima više. Na primer naša firma Conseko doo je u saradnji sa institutom Mihajlo Pupin učestvovala u elektrifikaciji manastira u Kareji na Svetojj gori.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s