Priključenje male hidroelektrane na elektroenergetsku mrežu


Nakon dobijanja upotrebne dozvole i prava na obavljanje delatnosti od opšteg interesa neophodno je izvršiti priključenje male hidroelektrane na elektroenergetsku mrežu. Ovaj postupak je regulisan Uredbom o uslovima isporuke električne energije. Zakonom o energetici je zagarantovano pravo da svaki objekat bude priključen na elektroenergetsku mrežu. O priključenju odlučuje privredni (energetski) subjekt za transport odnosno distribuciju električne energije konkretnom mrežom. Ovaj postupak je dvostepen, a drugostepeni organ je Agencija za energetiku. Agencija za energetiku je donela metodologiju za određivanje troškova priključka na mrežu (Odluka o utvrđivanju metodologije o kriterijumima i načinu određivanja troškova priključka na prenos i distribuciju električne energije («Sl. glasnik RS» br. 60/60, 79/06 i 114/06)) , a energetski subjekt je na osnovu te metodologije, trebalo da donese sopstveni akt u kome utvrđuje troškove priključka.

Zahtev za priključenje se podnosi energetskom subjektu za prenos, odnosno distribuciju električne energije elektroenergetskom mrežom na koju se priključuje mala hidroelektrana. Uz zahtev za priključenje podnose se podaci o: 1) vlasniku objekta, odnosno nosiocu prava korišćenja objekta (za fizičko lice: lično ime i prebivalište, JMBG, a za pravno lice odnosno preduzetnika: poslovno ime odnosno naziv, sedište, PIB, matični broj, račun i odgovorno lice); 2) objektu za čije se priključenje traži izdavanje odobrenja za priključenje (adresa, vrsta, lokacija objekta i namena objekta); 3) vremenu kad se predviđa priključenje objekta. Takođe se podnose i podaci o: 1) ukupnoj instalisanoj snazi objekta, broju i snazi generatorskih jedinica, generatorski napon i blok transformator; 2) očekivanoj godišnjoj i mesečnoj proizvodnji; 3) uređajima za zaštitu i merenje; kao i energetska dozvola i licenca za obavljanje delatnosti (iz ovog proizilazi da se prvo pribavlja licenca za obavljanje delatnosti, pa tek onda se priključuje energetski objekat na mrežu). Pored navedenog, za izgrađene objekte se podnose i odobrenje za izgradnju objekta, kao i dokaz o pravu svojine na objektu ili pravu korišćenja objekta. Energetski subjekt kome je podnet zahtev za priključenje dužan je da u roku od trideset dana od dana prijema zahteva donese rešenje o priključenju male hidroelektrane na elektroenergetsku mrežu. (Interesantno je da je Zakonom o energetici i ovom uredbom propisano da se priključenje objekta na mrežu vrši nakon zaključenja ugovora o prodaji elektrine energije koji se zaključuje između energetskog subjekta i kupca energije. Ove odredbe treba precizirati u ovom Zakonu i uredbi, jer one upućuju da se na elektroenergetsku mrežu priključuju uvek kupci energije, što ne mora uvek biti slučaj i ne mora se prilikom svakog priključenja na elektroenergetsku mrežu zaključiti ugovor o prodaji električne energije, već samo ugovor o prenosu, odnosno distribuciji električne energije mrežom. Sama prodaja električne energije u uslovima otvorenog tržišta električne energije i u uslovima kada je mala hidroelektrana priključena na prenosni sistem ne mora biti sastavni deo delatnosti prenosa, odnosno distribucije električne energije.)

3 mišljenja na „Priključenje male hidroelektrane na elektroenergetsku mrežu

    1. Ne! Ovo se odnosi na priključenje elektrane na distributivnu ili prenosnu mrežu!

      Nije opisan postupak izgradnje, dobijanje dozvola za izgradnju, dobijanja raznih saglasnosti (opštinskih, republičkih, ekoloških, vodoprivrednih …). Nije obrađeno projektovanje, revizija projekata.

      Moguće je da sam nešto i propustio usled neobaveštenosti ili neznanja.

      Pozdrav!

  1. Ministarstvo je izdalo jedan dokument o totalnom upustvu za buduce investitore minihidro elektrana u Srbiji,Gde nepise niti bilo koju povoljnost ne pominju za proizvodjace od napr,5kw do 50kw ili do 100kw*mikrohidroelektrane*.Zasto bih trebale sve te dozvole za mikrohidro i minihidro elektrane isto.Mislim da je to velika nepravda ili ja nisam upoznat da mozda imaju povoljnosti.
    Ko zna nesto po tom pitanju nek kaze koju rec bilo bi nam svima od koristi

    Pozdrav iz Kraljeva

Postavi komentar