Usvojena Uredba o podsticanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora


RTS, petak, 20. nov 2009, 15:47

Vlada usvojila Uredbu o podsticanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Cilj je da se do kraja 2012. godine, poveća proizvodnja struje proizvedene iz obnovljivih izvora, za 7,4 odsto u odnosu na 2007. godinu.

Direktive Evropske Unije obavezuju zemlje članice da do 2020. godine iz obnovljivih izvora obezbede 20 odsto električne energije. Vlada Srbije donela je Uredbu za posticaj takve proizvodnje struje.

Kompletan tekst

Uredba o merama podsticaja za proizvodnju električne energije korišćenjem OIE i kombinovanom proizvodnjom električne i toplotne energije

Advertisements

9 mišljenja na „Usvojena Uredba o podsticanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora

 1. Kada izlazi u sluzbini glasnik sa cenom koju garantuje drzava za otkup elektricne energije proizvedete u mini centralama
  Dejan

  1. Cena otkupa za proizvođače koji steknu status povlašćenog proizvođača je 23 evrocenta/kWh. Koliko mi je poznato električna energija proizvedena slornim ćelijama u Srbiji se koristi samo za privatne potrebe i nema elektrana koje proizvode dovoljno da bi tu energiju i prodavale. U svakom slučaju, ovo je tema kojoj ćemo se vratiti.

   1. Iskreno, nisam siguran da će sa 23 evro centa po kWh invetitori navaliti da grade elektane „na sunce“.
    Možda Vladi i nije u interesu da se ovaj vid proizvodnje električne energije forsira, pošto, tehnološki, teško da tu naša industrija može da bude uključena.

 2. Pozdrav od Radosa, interesuje me, koji je minimum snage u kWh – ovima proizvedenih u mikro HE da bih dobio saglasnost od EPS-a za prikljucak u njihovu mrezu odnosno kako bih im prodavao zelenu energiju?

  HVALA

  1. Radose evo sad sam ti procitao pitanje koje i mene i mnogo ljudi zanima da li mozemo da uklljučimo u sistem da kažem mikrohidro centrale od 5kw,7.5kw,10,12.5….20 kw itd. i da li te dozvole i troškovi prate snagu centrale, da ne bude ista cena za 5 i 500 kw.
   i da li nama može to neko odgovoriti
   hvala i pozdrav iz Kraljeva

 3. Ja se ne razumem najbolje u ovo. A treba mi za prezentaciju. Sta znaci ta otkupna cena? Toliko vredi elektrana? koliko KW proizvodi pa puta otkupna cena? ili?

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s