Projekat prve farme vetrogeneratora u Srbiji – Belo Blato kod Zrenjanina


Izvor eKapija investicioni tim, 04. 02. 2009.

Firma „Notos“ kupila je u ataru zrenjaninskog sela Belo Blato 89 hektara zemlje, na kojoj će izgraditi farmu sa 19 vetrenjača za proizvodnju električne energije. Buduća farma biće stacionirana na ušću Begeja u Tisu, nedaleko od prirodnog rezervata Carska bara.

Kako je navedeno na sajtu kompanije, „Notos“ planira da investira više od 20 mil EUR u sisteme eksploatacije energije vetra u Srbiji.

Prema planu kompanije „Notos“, najpre je predviđena izgradnja velikog kontrolnog tornja za ispitivanje snage i smera vetrova, a potom i prvih vetrogeneratora.

Farma vetrenjača imala bi veliki značaj za taj deo Banata, ne samo zbog proizvodnje struje, nego i zbog toga što bi nekoliko meštana na postrojenjima našlo posao, a bio bi izgrađen i prilazni put, uređen prostor, izgrađena vodovodna mreža, kao i upravna zgrada, piše na sajtu kompanije „Notos“.

– „Notos energija vetra“ će razviti postrojenje za proizvodnju električne energije u zrenjaninskoj opštini. Za mesto je odabran ravan komad zemlje koji predstavlja idealnu lokaciju da se omogući proizvodnja čiste i isplative električne energije za lokalna područja. Zajedno sa proizvodnjom energije, „Notos agri“ će razviti ovo plodno zemljište u poljoprivredno dobro za uzgajanje pšenice – navedeno je na sajtu te firme.

Kako je napisano, realizacija projekta „Belo Blato“ će obezbediti proizvodnju 20 megavata električne energije i snabdevanje energijom srpskog tržišta. Farma vetrenjača pruža obnovljivu električnu energiju koja će budućim generacijama pomoći da se smanji emisija gasova staklene bašte.

„Notos energija vetra“ razmatra primenu „Vestasovih“ turbina za vetar „V52“ (V52). One su izuzetno pouzdane, a zahvaljujući kompaktnim dimenzijama lako se transportuju i ugrađuju.

Više od 2.100 „V52“ je instalirano širom sveta. Tokom poslednjih 25 godina, „Vestas“ je proširio granice onoga što je moguće sa „V52“. Uz ponudu izbora od pet različitih visina tornja, koje variraju od 44 do 77 metara, „V52at“ je opremljen i „optispidom“ (Optispeed), koji maksimizira aerodinamičko iskorišćenje rotora u zavisnosti od promenljivih uslova vetra, navedeno je na sajtu.

Kompanija „Notos“ je posvećena menjanju načina na koji se električna energija proizvodi. Kako kažu, investiraju u budućnost planirajući kompletnu, čistu formu energije kao što je energija vetra. „Notos“ je jedina „zelena“ elektro-kompanija koja je okrenuta ovom novom neiscrpnom izvoru energije u Srbiji, navedeno je.

Predsednik Upravnog odbora firme „Notos“ je Miodrag Andrić. Tokom poslednjih sedam godina, Miodrag je angažovan u oblasti alternativne energije. Njegov prethodni položaj direktora kompanije „Scientific Biofuel Solutions Ltd“ pruža mu uvid u budući razvoj „Notos d.o.o.“ Svoje bogato poslovno iskustvo sticao je i kao poslovni savetnik industrije „Maraccot Industries“ u Bangkoku, direktor za prodaju i marketing „Active Energy“ u Vankuveru i savetnik „Tidewater Management“ u Vankuveru. Miodrag Andrić je diplomirao na Fakultetu za fizičku kulturu univerziteta u Beogradu. Tečno govori srpski, engleski, francuski, italijanski, nemački i ruski.

Advertisements

5 mišljenja na „Projekat prve farme vetrogeneratora u Srbiji – Belo Blato kod Zrenjanina

  1. Sve pohvale, nadam se da ce svoju ideju i realizovati.
    Nije jedino tacno da je „Kompanija “Notos” jedina na ovim prostorima posvecena ovom izvoru energije.

  2. Takodje sve pohvale za uredbu…, smatram da ima dosta zainteresovanih za takav projekat (ja sam jedan od njih) ali ljudi nisu dovoljno informisani na kojim lokacijama mogu da se prave vetro elektrane i koja je cena, koliko je sretstava potrebno za tako nesto!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s