Termoelektrane apsorbuju CO2?


Vlada Velike Britanije odobrila plan izgradnje termoelektarna koje mogu da apsorbuju ugljendioksid. Projekt će biti finansiran ukoliko se dokaže efikasnost nove tehnologije.

Britanska vlada je odobrila plan izgradnje termoelektarna nove generacije, koje mogu da apsorbuju ugljendioksid (CO2) i obećala finansijska sredstva za te projekte.

Ministar energetike Ed Milibend je, međutim, upozorio da će se finansiranje odobriti samo u slučaju da se dokaže efikasnost nove tehnologije na smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte.

U slučaju pozitivnih rezultata, britanske vlasti će odobriti izgradnju najmanje dve, a najviše četiri takve elektrane.

Britanija namerava da postane prva zemlja u svetu u kojoj će biti građene elektrane na ugalj opremljene sistemima za apsorpciju ugljendioksida, koji će biti upupmavan u podzemna spremišta.

Stručnjaci su za sada dokazali da se novom tehnologijom „upija“ najviše 25 odsto proizvedenog ugljendioksida u termoelektranama.

Predstavnici britanskih organizacija za zaštitu prirode pozdravili su ovu inicijativu. Oni, međutim, ukazuju na činjenicu da će, čak i uz korišćenje najsavršenije tehnologije, svaka nova elektrana ispuštati u atmosferu više ugljendioksida od količine koju će uspeti da apsorbuje.

Termoelektrane u Britaniji podmiruju 31 odsto potreba za električnom energijom. U okviru programa borbe sa klimatskim promenama, britanska vlada planira da u narednih deset godina zatvori trećinu termoelektrana na ugalj.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s