10 koraka u izgradnji farme vetrenjača


Preuzeto sa sajta Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije.

1. Utvrditi potencijal vetra

Najvažniji faktor koji treba razmotriti prilikom izgradnje energetskog postrojenja na vetar je brzina vetra na željenoj lokaciji. Da bi lokacija uopšte bila razmotrena, najmanja godišnja brzina vetra treba da se kreće u rasponu od 4.9 – 5.8 m/s. Podaci o lokalnim vremenskim prilikama se mogu pribaviti i u meteorološkim stanicama ili u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Srbije (http://www.hidmet.sr.gov.yu/). Mape vetra za Srbiju se mogu pronaći i na vebsajtu Instituta za multidisciplinarna istraživanja (http://wind-sun-serbia.cms-bg.net/).  Za dobijanje kompletne slike o potencijalima vetra na željenoj mikro-lokaciji potrebno je postaviti sopstvene uređaje za praćenje karakteristika vetra.

2. Proceniti razdaljinu lokacije od kapaciteta za prenos električne energije

Jedno od najvažnijih pitanja, kada je reč o smanjenju troškova izgradnje farme vetrenjača, je smanjenje troškova za izgradnju infrastrukture za prenos energije. Gdegod je to moguće, prilikom izbora lokacije treba razmotriti dostupnost i pristup postojećoj prenosnoj mreži.

3. Osigurati pristup zemljištu

Sa vlasnicima zemlje, na kome se planira izgradnja farme vetrenjača, potrebno je dogovoriti visinu naknade za korišćenje energije vetra na njihovom zemljištu ili je potrebno sačiniti ugovorima o zakupu zemljišta. Pri tome je potrebno razmotriti i mrežu postojećih puteva, opremu koju je potrebno isporučiti, infrastrukturu za održavanje, turbine i slično, jer je za izgradnju farme vetrenjača potrebna teška industrijska oprema. Zbog toga potencijalni investitori često moraju da investiraju i u puteve koji će biti u mogućnosti da podnesu značajan teret. Da bi se to realizovalo, potrebna je saradnja sa vlasnikom zemljišta i, u najčešćem slučaju – sa lokalnom zajednicom.

4. Osigurati potreban kapital

Izgradnja farme vetrenjača nije jeftina. U proseku, izgradnja košta oko 1.2 – 1.5 miliona evra po megavatu (MW)  instalisane snage. Da bi se iskoristila prednost ekonomije obima, farma vetrenjača bi trebala da ima instalisani kapacitet od najmanje 20 MW. Pod pretpostavkom da prosečan vetrogenerator ima prosečnu snagu od 750 kilovata (kW), to znači da je za farmu vetrenjača potrebno postaviti najmanje 26 turbina, uz početnu investiciju 24 – 30 miliona evra.

5. Obezbediti plasman proizvedene električne energije

Energija vetra je trenutno najekonomičniji obnovljivi izvor energije koji se koristi. Zapravo, troškovi korišćenja energije vetra su toliko smanjeni da se takmiče sa mnogim tradicionalnim tehnologijama za proizvodnju energije. Pre nego što uloži sredstva u merenje brzine vetra, dozvole i aktivnosti vezane za period pre izgradnje – investitor mora da obezbedi plasman. Izmenama i dopunama Zakona o energetici, predviđena je obaveza elektrodistributivnih i prenosnih kompanija da otkupe svu električnu energije koja se u Srbiji proizvede iz obnovljivih izvora – po podsticajnim cenama (tzv. fid-in-tarifama) koje će biti određene do 1. jula 2009. godine.

6. Razmotriti izvodljivost projekta i lokacije

Činjenica da na nekoj lokaciji ima vetra ne znači, sama po sebi, da je ona i odgovarajuća za izgradnju farme vetrenjača. Investitor mora da razmotri mnoge faktore prilikom određivanja lokacije. Da li na toj lokaciji ima puno ptica? Postoje li ugrožene ili zaštićene životinjske vrste koje bi bile u opasnosti usled postojanja postrojenja u blizini? Da li je sa geološke tačke gledišta ta lokacija pogodna i odgovarajuća za razvoj industrije? Da li će buka i estetika farme vetrenjača uticati na lokalnu zajednicu? Da li će generatori ometati lokalni avio saobraćaj? Postoji velikiu broj pitanja koji se tiče zaštite životne sredine, i na koja se mora obratiti pažnja pri postavljanju postrojenja koje proizvodi električnu energiju iz vetra. Farme vetrenjača mogu biti sjajni susedi, ali je obaveza onoga ko želi da ih izgradi da obezbedi da se projekat razvija na način koji je prihvatljiv i za regulatore i lokalnu zajednicu.

7. Razumeti ekonomiju energije vetra

Postoje mnogi faktori koji utiču na troškove i produktivnost postrojenja na vetar. Na primer, električna energija koju može da proizvede vetrogenerator je funkcija kuba prosečne brzine vetra na toj lokaciji, što znači da male razlike u brzini vetra mogu da znače velike razlike u produktivnosti i troškovima proizvodnje električne energije. Uz to, površina koju opisuje rotor vetrogeneratora je funkcija kvadrata dužine lopatice rotora (poluprečnik površine koju opisuje rotor). Mali porast dužine lopatice znatno povećava količinu proizvedene energije – i isplativost. Način finansiranja projekta takođe može da utiče na ekonomičnost projekta. Prethodno obezbeđen investicioni kapital ili zajedničko ulaganje može značajno da utiče na smanjenje troškova.

8. Obezbediti ekspertizu za zoniranje i dobijanje dozvola

Odlučivanje o lokaciji projekta može biti veoma težak zadatak zbog ogromnog broja društvenih faktora i faktora životne sredine. Zbog toga je najbolje da budući proizvođač električne energije iz vetra iskoristi usluge konsultanata, koji su upoznati sa regulativom vezanom za zaštitu životne sredine u slučaju izgradnje farme vetrenjača. Takođe, pravni savetnik koji je upoznat sa lokalnom „političkom klimom“ će biti u mogućnosti da pomogne u procesu dobijanja dozvola.

9. Uspostaviti komunikaciju sa proizvođačima vetrogeneratora

Svaki vetrogenerator je drugačiji – bez obzira što je snaga naizgled ista. Neke mašine su napravljene tako da funkcionišu efikasnije pri nižim brzinama vetra, dok su druge programirane za snažne režime vetra. Zbog toga bi budući proizvođač električne energije iz vetra trebao da istraži sve moguće opcije i uporedi učinke postojećih vetrogeneratora. Profesionalne usluge onih koji već koriste energiju vetra mogu da budu od velike pomoći.

10. Obezbediti uslove za redovno funkcionisanje i održavanje farme vetrenjača

Tehnologija proizvodnje vetrogeneratora je znatno napredovala tokom poslednjih godina. Današnje mašine su efikasnije i isplativije nego ikad, ali su i složenije. Pouzdanost vetrogeneratora je jedan od glavnih faktora koji utiče na uspeh projekta, a usluge profesionalca upoznatog sa funkcionisanjem i održavanjem vetrogeneratora mogu da budu od neprocenjivog značaja. Zbog toga, proizvođači vetrogeneratora nude povoljnije garantne uslove ukoliko znaju da će kvalifikovani rukovodioci projekta biti prisutni na lokaciji i propisno održavati opremu.

Advertisements

5 mišljenja na „10 koraka u izgradnji farme vetrenjača

 1. Kako da se ustanovi uticaj smanjenja dejstava vetra iza vetrogeneratora na isusuvanje tla,zrenje poljoprivrednih kultura, uticaj na pcele i insekte koji oprasuju biljke i poljoprivredne kulture.
  Ima li gde takvih analiza
  Koliko su troskovi zakupa zemljista i sta sa demontazom postrojenja nakon isteka ugovora o zakupu zemljista za izgradnju

 2. Siguran sam, da ce praunuci, sigurno primiti
  ulozena sredstva svojih dedova,jer trajanja upotrebljivog vetra su kraca (radnih sati godisnje) no u EU I DRUGDE,a drugo, srednje brzine vetrova po Vojvodini su ispod 6 m/sek pa samo taj podatak vec govori da ce vracanje sredstava biti duze od 25 godina.Otuda,treba ocekivati znacajna
  poskuplenja el energ od VG iako ce njihovo ucesce u proizvodnji biti ne srzmerno ucescu uproizvodnji.Od investitora treba traziti da u slucaju odustajanja od koriscenja-eksploatacije, zemljiste vratii u prvobitno stanje!!!!:!:!!Samo
  toliko za pocetak price o VG xxxxx nema kajanja!!

  1. Odgovora nema, a nema ni vetrenjaca?!
   Obecanja su samo obecanja i sta jossssssssss !!!
   Neka prvu VETRENJACU napravi VLADA SRBIJE za ugled naciji i da tako dobijenu struju vrati Elektro Distribuciji,pa da tako merenjima prekrate sva nagadjanja o tome ima vetra nema vetra,ima-nema brzina preko 6m/s
   Ima-nema ekonomije ulaganja i sto je najvaznije,
   da vidimo cenu struje prakticno utvrdjanu!!!!
   PA DOSTA LAGARIJA I OBECANJA!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s