Ko je ubio električni automobil?


Ko je ubio električni automobil? (Who Killed the Electric Car?) je dokumentarni film iz 2006. godine, koji istražuje rođenje, ograničenu komercijalizaciju i kasniju smrt električnih vozila u Sjedinjenim Državama, naročito automobila EV1 General Motorsa iz 1990. godine. Film ispitituje ulogu proizvođača automobila, naftne industrije, Vlade SAD, baterija, vozila na hidrogen i kupaca u ograničavanju razvoja i prihvatanju ove tehnologije.

Godina 1990. Zagađenje vazduha u Kaliforniji je na vrhuncu. U očajničkom traženju rešenja California Air Resources Board (CARB) imenuje izvor problema: izduvni gasovi iz automobila. Inspirisan objavom General Motorsa o prototipu električnog vozila rađa se Zero Emissions Mandate (ZEV). Zahtevao je da 2% novih vozila prodatih u Kaliforniji budu bez emisije štetnih gasova do 1998. godine, 10% do 2003. godine. To je naradikalniji propis protiv smoga od uvođenja katalizatora. GM 1996. godine izbacuje svoj EV1 električni auto, šokirajući konkurenciju obaranjem brzinskih rekorda. To je bio revolucionarni automobil, kojem nije bio potreban benzin, zamena ulja, izduvni lonac, niti često održavanje kočnica (proizvod industrije vredne milijarde dolara). Tipično održavanje za EV1 se sastojalo od dopune tečnosti za vetrobran. Ali fanfare oko pojavljivanja EV1 su nestale, kao i sam automobil. Da li je u pitanju mala potražnja od strane kupaca, kao što je tvrdio proizvođač, ili su na delu bili pritisci?

Brzo premotavanje 6 godina unapred… Vozni park je nestao. Stanice za punjenje EV automobila skupljaju prašinu i paučinu širom Kalifornije. Kako se ovo desilo? Da li se neko potrudio da ispita dokaze? U stvari, neko jeste. I otkrio je da se radi o ubistvu. Električni automobil je ugrožavao sastus quo. Istina oko njegovog nasleđa nalikuje ishodu „Ubistvu u Orijent Ekspresu“ Agate Kristi: više osumnjičenih, rekonstrukcije sa svakim od njih i naravno nožem. Film intervjuiše i ispituje proizvođače automobila, zakonodavce, inženjere, potrošače i automobilske entuzijaste od Los Anđelesa do Detriota, ispitujući motive i alibije, sklapajući komplesknu slagalicu.

„Ko je ubio električni automobil?“ nije samo film o EV1 automobilu. To je film koji govori kako ova alegorija propasti – reflektovana u današnjim cenama nafte i zagađenju vazduha – može biti i sjajni simbol društvenog potencijala da unapredi sebe i svet oko sebe. Iako ima mnogo grdnje zbog izgubljenog vremena ima i mnogo vremena za obnavljanje, kako se tehnologija ponovo rađa u „Ko je ubio električni automobil?“.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s