Moja elektrana i druge vetrenjače


VREME 812, 27. jul 2006. / DRUŠTVO

Istraživanje – obnovljivi izvori energije u Srbiji:
Moja elektrana i druge vetrenjače

Šta bi čovek sa deset hiljada evra, izgrađenom ekološkom svešću i željom da investira u nove tehnologije, doživeo u realnosti kada bi u obnovljive izvore energije uložio te tri stvari? Koliko će trajati pribavljanje dozvola, izgradnja objekta i, što je vrlo važno, za koliko će se takva investicija isplatiti

Mala porodična elektrana snage od desetak kilovata može da zadovolji potrebe jednog domaćinstva za električnom energijom. Crpeći energiju iz reka, vetra, sunca ili nekog drugog obnovljivog izvora, ovakva elektrana ne zagađuje životnu sredinu, a dovoljna je da podmiri nasušne kućne potrebe za energijom. Uz besplatan rad bojlera, šporeta, pegle, raznih elektronskih uređaja i osvetljenja u domaćinstvu, mala elektrana svom vlasniku omogućuje i lepo osećanje da je redak pojedinac nezavistan od osamsto hiljada puta snažnijeg sistema elektroprivrede, a uz to, povremeno mu donosi i nešto profita. Ovakva elektrana može da radi ostrvski ili da bude priključena u elektrodistributivnu mrežu tako da koristi struju iz mreže kada je potrebno i da prodaje viškove energije kada ih proizvede. Uz reformu energetskog sistema, eksperti za energetiku sve više govore o planovima i projektima koji bi trebalo da podstaknu male proizvođače električne energije, a činovnici Vlade blagonaklono gledaju na tu vrstu entuzijazma. Novine, naročito kako leta postaju sve toplija zbog klimatskih promena i ratova za naftu, sve češće donose priče o malim proizvođačima koji za male pare nešto pokušavaju sa obnovljivim izvorima.

No, šta se zaista događa? Šta bi čovek sa deset hiljada evra, izgrađenom ekološkom svešću i željom da investira u nove tehnologije, doživeo u realnosti kada bi u obnovljive izvore energije uložio te tri stvari? Druge dve su skoro metafizičkog karaktera, pa nisu za neko posebno razmatranje, ali deset hiljada evra, kojim god socijalnim programom stečeni, malog investitora sigurno upućuju na nekoliko suštinskih pitanja. Da li je to dovoljno da se izgradi mala električna centrala? Koliko će trajati pribavljanje dozvola, izgradnja objekta i što je vrlo važno, za koliko će se takva investicija isplatiti? Koje sve prepreke očekuju investitora? Koliko elektrana je do sada izgrađeno u privatnoj režiji i koliko njih je pušteno u pogon? Da li je u Srbiji uopšte moguće izgraditi privatnu elektranu sa obnovljivim izvorima?

Kompletan tekst

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s