Poboljšanje energetske efikasnosti zgrada


Nova Direktiva Evropske unije (Direktiva 2002/91/ 1 od 4.1.2003.godine) o energetskoj potrošnji zgrada, a koju države-članice moraju do januara 2006. godine da ugrade u nacionalnu regulativu, osiguraće da standardi za zgrade širom Evrope istaknu u prvi plan. Ovo će doprineti smanjenju potrošnje energije u zgradama u Evropi, a neće zahtevati angažovanje ogromnih dodatnih finansijskih sredstava. Istovremeno, obezbediće se osetno povećanje komfora za sve korisnike.

U celoj Evropskoj uniji primenjivaće se zajednička metodologija za izračunavanje energetske potrošnje zgrada, koja uzima u obzir lokalne klimatske uslove; Države članice će odrediti minimalne standarde energetske potrošnje i primeniti ih pri gradnji novih zgrada, ali i pri značajnim obnovama postojećih velikih zgrada. Najveći deo tih standarda biće zasnovan na postojećim, ili planiranim evropskim normama; Sistem za energetsku sertifikaciju zgrada omogući će da vlasnici, zakupci i korisnici budu mnogo bolje upoznati sa potrošnjom energije u zgradama, koje kupuju ili zakupljuju; Kotlovi i klimatizacioni sistemi iznad minimalnih kapaciteta biće podvrgnuti obaveznim redovnim inspekcijama kako bi se proverila njihova energetska efikasnost i emisija gasova, koji izazivaju efekat staklene bašte.

Istraživanja su pokazala da bi se više od jedne petine sadašnje potrošene energije moglo uštedeti do 2010. godine uz primenu strožijih standarda na nove zgrade i na zgrade koje se detaljno obnavljaju. Ovo predstavlja značajan doprinos dostizanju ciljeva, postavljenih u Kjoto protokolu i, što je veoma značajno, ne zahteva nikakve promene našeg načina života. Nema sumnje da će iskorišćenje ovog potencijala zavisiti od stepena i kvaliteta primene ove Direktive.

 

Specijalni dodatak o energetskoj potrošnji u zgradama

 

EU direktiva 2002/91/EC o energetskoj efikasnosti zgrada

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s