Obnovljivi izvori VS. fosilna goriva i nuklearke


Povodom sastanka Energetske Zajednice Jugoistočne Evrope održane u Beogradu 18. decembra 2007, Civilne organizacije iz Makedonije, Hrvatske, Rumunije, i Srbije objavile su saopštenje za javnost o STVARNOJ ENERGETSKOJ STABILNOSTI ZA JUGOISTOČNU EVROPU koja može doći jedino putem energetske efikasnosti i upotrebe obnovljivih izvora energije.
Studija je publikovana na – http://bankwatch.org/documents/real_energy_security.pdf

Zajedničko saopštenje, 19. Decembar 2007

Nevladine organizacije ukazuju na stvarnu energetsku stabilnost dok se ministri u Jugoistočnoj Evropi zalažu za fosilna goriva i nuklearke

Beograd, Srbija- “Stvarna energetska stabilnost nam je ispred nosa”[1], kompilacija studija slučaja projekata obnovljivih izvora energije, je publikovana danas od strane South East Europe Development Watch (SEEDW). [2] Publikacija ističe potencijale za obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost u regionu i u potpunom kontrastu je u odnosu na jučerašnji sastanak ministara energetike iz SEE regiona u Beogradu, gde su obnovljivi izvori energije bili očito izostavljeni.
Ministri su juče usvojili indikativnu listu prioritetnih projekata u energetskom sektoru [3] koja se odlikuje raznolikim nizom elektrana na ugalj i velikim hidroenergetskim projektima, koji ugrožavaju neka od najlepših i prirodno vrednih staništa u regionu. Nijedan projekat obnovljivih izvora energije nije uključen u ovu listu.
Analizirajući vrednosti solarnih, geotermalnih, projekata biomase, malih hidroelektrana i energije vetra u Bugarskoj, Hrvatskoj, Makedoniji, Rumuniji i Srbiji, pomenuti primeri u SEEDW publikaciji imaju za cilj da ohrabre investitore i vlade u pojedinim zemljama da pomere obnovljive energije na vrh svojih prioriteta umesto da ih gledaju kao marginalne izvore energije.
Ionut Apostol iz rumunske organizacije TERRA Mileniul III, kaže: “Oni koji donose odluke u našem regionu kucaju na pogrešna vrata energetske bezbednosti. Njihova vizija budućnosti zavisne od fosilnih goriva i nuklearne energije samo povećava našu zavisnost od sve skupljih goriva iz udaljenih i često nepredvidljivih zemalja. Nisu više 1950-te. Proizvodnja velikih količina energije nije dovoljna- to se mora uraditi bez destabilizacije klime i bez rizika po ljudsko zdravlje.”

Ana Colovic iz Eco-Sense, Makedonija, je dodala: “Kao što naši primeri pokazuju, Jugoistočna Evropa ima izvrsne potencijale za obnovljive izvore energije, ali vlade i investitori moraju doneti strateški program. Da se samo toliko vremena i novca potrošilo na obnovljive energije i energetsku efikasnost koliko se potrošilo na promovisanje nuklearki Belene i Cernavoda kao i drugih fosilnih projekata u regionu, naša budućnost bi izgledala mnogo svetlija.”

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s