Institucije u energetskom sektoru Srbije


Agencija za energetiku (www.aers.org.yu) je nezavisno regulatorno telo sa nadležnostima u sektorima električne energije, gasa, nafte i toplotne energije.

Povereni su joj poslovi: izdavanja licenci za obavljanje energetskih delatnosti, određivanje metodologije za proračun opravdanih troškova rada energetskih subjekata,  donošenje tarifnih sistema za regulisane energetske delatnosti i davanje saglasnosti na cene energetskih subjekata čije su delatnosti regulisane. Regulisanim cenama za energiju i energetske usluge vrši se zaštita tarifnih kupaca od zloupotrebe monopolske pozicije koju nužno imaju neki energetski subjekti, ali i zaštita energetskih subjekata od politički motivisanog, a ekonomski neopravdanog depresiranja cena.

Zbog toga je Zakonom o energetici propisano da se cene za energetske delatnosti u čijem obavljanju postoji monopol, određuju na bazi opravdanih troškova poslovanja koje utvrđuje sama Agencija.

Za energetske delatnosti koje se obavljaju pod uslovima tržišne konkurencije, cene se formiraju slobodno.

Regulatorna agencija za energetiku je regulatorno telo koje je u svom radu i pri donošenju odluka potpuno nezavisno od svih državnih organa, energetskih subjekata i korisnika njihovih usluga

Agencija za energetsku efikasnost (www.seea.sr.gov.yu) je formirana zbog strateške potrebe Republike Srbije da unapređenjem uslova i merama za racionalnu upotrebu i štednju energije i energenata, kao i povećanjem efikasnosti korišćenja energije omogući ostvarivanje efikasnijeg energetskog sistema sa manjim troškovima.

Agencija za energetsku efikasnost obavlja poslove koji se odnose na predlaganje podsticajnih mera za povećanje energetske efikasnosti, predlaganje programa i mera za podsticanje efikasnog i racionalnog korišćenja energije,  sprovođenje energetske efikasnosti, iskorišćavanja obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s