Domaći digitalni kilovati


Stručnjaci Instituta „Mihajlo Pupin” uveli najsavremenije upravljanje u nekoliko elektrana na vodu i ugalj, u kojem računari obrade hiljade podataka u deset milisekundi!

INTERVJU

Svakome godi povratak na mesto uspeha, pa i stručnjacima kompanije „Automatika” u sastavu Instituta „Mihajlo Pupin” iz Beograda. Sedamdesetih godina minulog veka sticali su prvo iskustvo i znanje u upravljanju energetskim postrojenjima na HE „Đerdap 1”, i od tih dana ih neprekidno osavremenjuju. U proteklih nekoliko godina najsavremeniju računarsku (i srodnu) opremu i programe (paket SCADA-Supervisory Control And Data Acquisition usavršavaju još od osamdesetih) ugradili su u nekoliko termoelektrana, a uskoro će i u nekim hidrocentralama kod nas i u susedstvu.

Pre četiri godine uspešno položili ispit na TE „Morava”, a zatim na blokovima A1 i A2 TE „Nikola Tesla” u Obrenovcu, što ih je svrstalo rame uz rame s najpoznatijim svetskim kompanijama – „Simens”, „Alstom” i ABB. U protekloj najkrupniji poduhvat izveden je na bloku A4, uz učešće stranih i domaćih preduzeća. Čak 60 odsto od 153 zaposlena čine inženjeri, magistri i doktori nauka) iz godine u godinu uvećavaju dohodak, naglašava direktor mr Milenko Nikolić, a novi poslovi pritiču.

Kako izgleda digitalno upravljanje najvećom termoelektranom u nas – TENT-om u Obrenovcu?

– Upravljanje koje je Institut „Mihajlo Pupin” osmislio, napravio i ugradio u termoelektranama TENT-a u Obrenovcu je savremenio, zasnovano na najnovojim tehnološkim dostignućima kakva se uvode u svetu (distribuirana arhitektura sastoji se od određenog broja kontrolera sa upravljačkim funkcijama). Kontroleri su povezani u lokalnu i mrežu centralnog računara sistema (serveri i radne stanice). Provera ispravnosti obavlja se neprestano, a visoku pouzdanost jamči udvajanje najbitnijih (kritični) sastojaka, kao što su ulazno/izlazni moduli, centralne jedinice i, naravno, mreže i serveri. Automatski se otkriva ispadanje ili nepravilnost u radu i sve prebacuje na rezervno vođenje.

Sve se odvija prema ranije zadatim algoritmima. Operatori u kontrolnom centru na monitoru za pultom i na velikim zidnim ekranima prate zbivanja u postrojenju i ponašanje opreme – preko tehnoloških prikaza procesa i različitih lista.

Kompletan tekst

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s